I FANGENSKAP: Dette er en skjermdump fra de første TV-bildene som skal bevise at Saif al-Islam sitter fanget. Flere av fingrene hans er bandasjert. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/LIBYA AL-AHRAR
I FANGENSKAP: Dette er en skjermdump fra de første TV-bildene som skal bevise at Saif al-Islam sitter fanget. Flere av fingrene hans er bandasjert. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/LIBYA AL-AHRARVis mer

- Kadhafis sønn arrestert sør i Libya

Det sier Libyas justisminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saif al-Islam, drepte eks-diktator Muammar Kadhafis andre sønn, er arrestert sør i Libya, opplyser Libyas justisminister Mohammed al-Allaqi i Det nasjonale overgangsrådet til tv-kanalen Al Arabiya.

39-åringen skal ikke være skadd etter arrestasjonen. For en måned siden ble hans far drept kort tid etter arrestasjonen i sin hjemby Sirte.

Al-Islam var sammen minst to livvakter som forsøkte å smugle ham inn i nabolandet Niger, der en av brødrene hans har fått asyl.

Arvtakeren Al-Islam ble lenge sett på som farens arvtaker mens han hadde makta i Libya, og har vært en sentral aktør i krigen i Libya. Han opptrådte ofte på vegne av faren, og var hans mest profilerte sønn.

Saif al-Islam var inntil nylig den eneste av Muammar Kadhafi sønner som fortsatt var på frifot i Libya. To av Kadhafis sønner har fra før reist til Algerie og én til Niger, mens tre av sønnene er drept.

Ettersøkt Den internasjonale straffedomstolen (ICC) er også på jakt etter mannen. 27. juni utlyste de en arrestordre på ham for å ha beordret soldater til å angripe fredelige demonstranter under revolusjonen i Libya tidligere i år.

Han hevder selv å være uskyldig.

Det er fremdeles usikkert om han blir utlevert til ICC for en rettssak. Så langt tyder alt på at han stilles for retten i Libya.

Alalaqi sier til Al Jazeera at Saif al-Islam skal få en rettferdig rettssak etter internasjonal standard.

- Vi vil koordinere rettssaken med ICC, sa han, og la til at de ikke har noe i mot å ha internasjonale observatører tilstede når saken skal opp for retten.

Alalaqi sier også at al-Islam er ved god helse. De første TV-bildene av Saif al-Islam i fangenskap viser at han har bandasjert flere fingre på den ene hånden.

Arrestert før Al-Jazeera skriver at han ble arrestert nær byen Oubari. Det har lenge vært kjent at sønnen skal ha gjemt seg sør i Libya.

Da Muammar Kadhafi ble drept i oktober i år, skal også sønnen al-Islam ha blitt tatt til fange av opprørerne, men klarte å rømme. Han har uttalt at han vil fortsette kampen mot dem som drepte hans far.

Ifølge Al Arabiya bekrefter ICC at de har fått beskjed om at Saif al-Islam er arrestert.

New York Times beskrev i fjor Saif al-Islam som «Det vesten-vennlige ansiktet til Libyam, og et symbol på landets håp om reform og åpenhet»

MULIG ARVTAKER: Saif al-Islam ble sett på som en mulig arvtaker av farens makt. Foto: Paul Hackett/REUTERS
MULIG ARVTAKER: Saif al-Islam ble sett på som en mulig arvtaker av farens makt. Foto: Paul Hackett/REUTERS Vis mer