Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kadhafis sønn på studietur i USA

Lærte om lederskap og fikk VIP-tur hos flyvåpenet i februar.

KANSKJE HJEMME IGJEN: Libysk TV viste i går bilder av en mann som likner på sønnen til Muammar Kadhafi, Khamis Kadhafi. Mannen hilste på Kadhafi-tilhengere i Tripoli. Det har kommet flere ubekreftede meldinger om at Khamis som leder farens elitestyrker ble drept i et selvmordsangrep. Khamis skal ha måttet avbryte en luksuriøs studietur til USA da opprøret startet i Libya.  REUTERS/Libyan TV via Reuters
KANSKJE HJEMME IGJEN: Libysk TV viste i går bilder av en mann som likner på sønnen til Muammar Kadhafi, Khamis Kadhafi. Mannen hilste på Kadhafi-tilhengere i Tripoli. Det har kommet flere ubekreftede meldinger om at Khamis som leder farens elitestyrker ble drept i et selvmordsangrep. Khamis skal ha måttet avbryte en luksuriøs studietur til USA da opprøret startet i Libya. REUTERS/Libyan TV via Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Khamis Kadhafi er den libyske diktatorens yngste sønn, og har ledet landets elitestyrker. I forrige uke hevdet Libyas tidligere viseambassadør til FN, Ibrahim Dabbashi, overfor Dagbladet at Khamis var blitt drept i et selvmordsangrep. Men de flere ubekreftede meldingene som er kommet om at han er død, er ikke offisielt bekreftet.

I USA kom det som et sjokk at Khamis fartet på kryss og tvers i landet og fikk VIP-behandling samtidig som opprøret brøt ut mot faren i hjemlandet. Flere amerikanske medier melder om USA-turneen.

Hos flyvåpenet Oberstløytnant John Bryan ved U.S. Air Force Academy, flyvåpenets utdanningsinstitusjon i Colorado Springs, bekrefter overfor CBS News at Khamis Kadhafi fikk en «standard VIP-omvisning» på skolen 7. februar i år, åtte dager før opprøret i Libya startet. Khamis fikk dermed se skolens ulike bygg. Han fikk også en briefing av dekanen og viserektoren på skolen.

Bryan understreker at Khamis ikke kan ha lært noe som kom Kadhafis styrker til gode da USA og allierte gikk til militæroperasjon.

Khamis rundtur i USA ble organisert av det globale infrastrukturselskap AECOM som hadde forretningsinteresser i Libya, men det ble brått avsluttet før planlagt da opprøret i Libya startet. Kilder med kjennskap til turen, forteller til CNN at Khamis planla et opphold på 36 dager.

USA-besøket begynte 21. januar da han traff representanter for AECOM i Houston, Texas.

Militær utdanning Khamis Kadhafi har en bachelorgrad fra militærakademiet i Tripoli og er videreutdannet hos det russiske forsvaret.

Han begynte i april i fjor ved IE Business School i Madrid - men ble kastet ut grunnet sin tilknytning til hendelsene i Libya.

Han skal ha vært delaktig i rekrutteringen av leiesoldater fra andre afrikanske land.

Jakttur og Hollywood Den første helga av USA-turen, var Khamis blant annet på jakttur og luksusrestauranter.

Khamis tok også kurs i lederskap i Houston, og han besøkte Johnson Space Center. Han fikk også en omvisning av havnemyndighetene i Houston. En talsperson for havnemyndighetene sier til CNN at de møtte ham fordi Khamis ba om et møtte i arbeidet med sin MBA-grad. I Houston hadde også lederen for Kadhafis fryktede elitestyrker møter med oljeselskaper og andre forretningsforbindelser.

29. januar dro han videre til Los Angeles. Her skulle han etter planen få en VIP-omvisning i Universal Studios, treffe næringslivsledere, blant annet i Silicon Valley. Deretter skulle han dra videre til USAs utdanningsinstitusjon for flyvåpenet, U.S. Air Force Academy i Colorado Springs.

Kurs om Egypt Deretter dro han videre til Chicago hvor han fikk kurs i lederskap.

- Han sa han var i investeringsbransjen. Han sa ikke «Jeg er fra Libya», men sa heller at han var fra Nord-Afrika, sier doktor Deepak Chopra som holdt tredagerskurset ved Kellog School of Business til CNN.

Chopra, som blir omtalt som en slags ledelsesguru, ble før kurset informert av det amerikanske utenriksdepartementet om hvem Khamis var.

- Vi ble informert av utenriksdepartementet om at han kom til å være der, at han ikke ønsket å bruke sitt offisielle navn, og at vi burde respektere det. Han introduserte seg med riktig fornavn, men brukte ikke Kadhafi-navnet, sier Chopra.

Da Khamis ble spurt om sine hobbier, svarte han «opplevelser og hester», forteller Chopra.

I løpet av kurset tok Chopra opp opprøret som da pågikk i Egypt og hvordan daværende president Hosni Mubarak håndterte dette.

- Vi analyserte hvorfor Mubarak opplevde dette, og hvorfor det ville ha en bølgeeffekt. Khamis tok grundige notater. Jeg valgte bevisst ikke å nevne hans far på kurset fordi jeg følte det ville være uhøflig, forteller Chopra til CNN.

Etter kurset inviterte Khamis Chopra til Libya for å besøke faren. Chopra var fristet til å si ja.

Ikke på Broadway Etter Chicago-kurset, dro Khamis videre til Washington hvor han traff representanter for forsvarsindustrien og besøkte National War College.

Talsmann for National War College, Dave Thomas, sier at Khamis kom sammen med en representant for det amerikanske utenriksdepartementet, og at de overhodet ikke diskuterte militærtaktikk, men strukturen i militærutdanning.

16. februar, en dag etter at opprøret brøt ut i Libya, reiste Khamis til New York for flere forretningsmøter. Han besøkte også børsen på Wall street den 17. februar.

Men seinere den dagen skal han ha avbrutt turen før tida - for å dra hjem og lede sin brigade i Libya.

Kilder forteller til CNN at Khamis dermed gikk glipp av besøk til militærutdanningen West Point og møte med professorer ved Harvard i Boston. I New York gikk Khamis også glipp av et planlagt broadwayshow. Han skal, ifølge kilder, ha hatt valget mellom «Mamma Mia» og «Jersey Boys»

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media