FANGET: Muammar Kadhafis sønn, Saif al-Islam, skal ha blitt tatt til fange av opprørerne i Libya i kveld. Han har vært en av diktatorfarens nærmeste allierte i kampen mot opprørerne. Foto: REUTERS/Ahmed Jadallah
FANGET: Muammar Kadhafis sønn, Saif al-Islam, skal ha blitt tatt til fange av opprørerne i Libya i kveld. Han har vært en av diktatorfarens nærmeste allierte i kampen mot opprørerne. Foto: REUTERS/Ahmed JadallahVis mer

- Kadhafis sønner tatt

To er tatt til fange, en har overgitt seg, melder Al Jazeera.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regimet til Likbyas diktator gjennom 41 år, Muammar Kadhafi ser ut til å falle. Sky News og Al Jazeera viser TV-bilder av tusenvis av mennesker som strømmer ut i gatene i hovedstaden Tripoli for å feire.

Opprørerne har rykket fram og tatt kontroll over nesten hele Tripoli, og Kadhafis livakter skal ha overgitt seg.

Søndag kveld skal to av Kadhafis sønner ha blitt tatt til fange. En tredje sønn skal ha valgt å overgi seg til opprørerne, melder TV-kanalen Al Jazeera.

- Tatt hjemme Lederen for det libyske nasjonale opprørrsrådet, Mustafa Abdul Jalil, sier at sønnen Saif al-Islam er tatt til fange og sitter på et hemmelig sted.

Også sønnen al-Saadi skal være tatt til fange.  Al Jazeera melder dessuten at Kadhafis eldste sønn, Mohammed skal ha overgitt seg til opprørerne etter en skuddveksling ved hans hjem i hovedstaden Tripoli.

Situasjonen er svært kaotisk og uoversiktelig, og det er foreløpig ikke kommet noen klare meldinger om hvor Kadhafi selv befinner seg.

Farens arvtaker Saif al-Islam er Kadhafis nest eldste sønn, og har hatt en profilert rolle som talsmann for faren under opprøret. Han har hatt en svært sterk posisjon i regimet, og er blitt ansett som Kadhafis mest sannsynlige arvtaker. Så seint som søndag morgen, holdt Saif en tale på statlig libysk fjernsyn.

PÅ UKJENT STED: Libyas diktator, Muammar Kadhafi, holdt flere taler på telefon søndag kveld. Det er ikke kjent hvor han befinner seg. Foto: REUTERS/Louafi Larbi
PÅ UKJENT STED: Libyas diktator, Muammar Kadhafi, holdt flere taler på telefon søndag kveld. Det er ikke kjent hvor han befinner seg. Foto: REUTERS/Louafi Larbi Vis mer

- Det er en umulig tanke at vi skulle overgi oss. Vi befinner oss i vårt eget fedreland, og enten det dreier seg om seks måneder, ett år eller til og med to, vil vi holde ut, sa Saif.

Sønnen al-Saadi, som også skal være fanget, hadde en kort karriere som profesjonell fotballspiller i italienske Serie A. Han skal de siste årene ha knyttet seg tettere til farens regime hjemme i Libya.

Til sammen har Kadhafi åtte sønner og en datter. Tre av sønnene har vært mest opptatt av å leve playboyliv utenfor Libya. Datteren,  Ayesha, er utdannet jurist fra Paris og har blant annet jobbet som forsvarsadvokat for Iraks tidligere diktator, Saddam Hussein.

PÅ TV: Libysk statlig TV viste 9. august bilder av en av Kadhafis sønner, Khamis. Han har vært sjef for Kadhafis fremste elitestyrke, og allerede i mars kom det ubekreftede meldinger om at han skulle være drept av opprørerne. Foto: REUTERS/Libya TV via Reuters TV
PÅ TV: Libysk statlig TV viste 9. august bilder av en av Kadhafis sønner, Khamis. Han har vært sjef for Kadhafis fremste elitestyrke, og allerede i mars kom det ubekreftede meldinger om at han skulle være drept av opprørerne. Foto: REUTERS/Libya TV via Reuters TV Vis mer