Kadhafis styrker har omringet opprørerne

- Vi kjemper for frihet, og vi er klare til å dø for det, sier tidligere politisjef.

KONTROLLERER NØKKELBY: Væpnede demonstranter har tatt kontroll over Zawiya, som er den mest befolkede byen nærmest Tripoli. Her viser en demonstrant fredstegnet og seierstegnet for å vise at utenlandske journalister kan komme nærmere. Foto: AP Photo/Ben Curtis/Scanpix
KONTROLLERER NØKKELBY: Væpnede demonstranter har tatt kontroll over Zawiya, som er den mest befolkede byen nærmest Tripoli. Her viser en demonstrant fredstegnet og seierstegnet for å vise at utenlandske journalister kan komme nærmere. Foto: AP Photo/Ben Curtis/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Demonstrantene i den viktige byen Zawiya 40 km vest for hovedstaden Tripoli skal ha blitt omringet av rundt 2000 soldater lojale til Moammar Kadhafi, melder msnbc.com.

Demonstrantene har lenge ventet et motangrep fra diktatoren, som har slått steinhardt ned på opprøret som har smittet fra Tunisia og Egypt. Det er anslått at rundt 1000 personer skal ha blitt drept av Kadhafis opprørspoliti.

Vil dø for frihet - Vi gjør vårt beste for å kjempe i mot dem. De vil angripe snart. Vi kjemper for frihet, og vi er klare for å dø for det, sier en tidligere politisjef som byttet sider og ble med demonstrantene.

Også innbyggerne i deler av Tripoli har gjort grep mot myndighetene, og analytikere venter at demonstrantene eventuelt tar over hovedstaden og dreper eller fanger Kadhafi. Men de understreker at Kadhafi og hans støttespillere har våpen og mekanismer til å skape kaos eller borgerkrig - noe Kadhafi og hans sønner har varslet.

«Elver av blod» Sønnen Saif al-Islam Kadhafi har varslet at det vil danne seg «elver av blod» i gatene dersom opprøret fortsetter. Han varslet at hundre tusener kunne bli drept, og at det hele gikk utover sikkerheten og ønsket at ting skulle gå tilbake til normalt uansett pris. Blant annet BP og norske Statoil har stengt sine Tripoli-kontorer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer