Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kadhafis styrker har omringet opprørerne

- Vi kjemper for frihet, og vi er klare til å dø for det, sier tidligere politisjef.

KONTROLLERER NØKKELBY: Væpnede demonstranter har tatt kontroll over Zawiya, som er den mest befolkede byen nærmest Tripoli. Her viser en demonstrant fredstegnet og seierstegnet for å vise at utenlandske journalister kan komme nærmere. Foto: AP Photo/Ben Curtis/Scanpix
KONTROLLERER NØKKELBY: Væpnede demonstranter har tatt kontroll over Zawiya, som er den mest befolkede byen nærmest Tripoli. Her viser en demonstrant fredstegnet og seierstegnet for å vise at utenlandske journalister kan komme nærmere. Foto: AP Photo/Ben Curtis/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Demonstrantene i den viktige byen Zawiya 40 km vest for hovedstaden Tripoli skal ha blitt omringet av rundt 2000 soldater lojale til Moammar Kadhafi, melder msnbc.com.

Demonstrantene har lenge ventet et motangrep fra diktatoren, som har slått steinhardt ned på opprøret som har smittet fra Tunisia og Egypt. Det er anslått at rundt 1000 personer skal ha blitt drept av Kadhafis opprørspoliti.

Vil dø for frihet - Vi gjør vårt beste for å kjempe i mot dem. De vil angripe snart. Vi kjemper for frihet, og vi er klare for å dø for det, sier en tidligere politisjef som byttet sider og ble med demonstrantene.

Også innbyggerne i deler av Tripoli har gjort grep mot myndighetene, og analytikere venter at demonstrantene eventuelt tar over hovedstaden og dreper eller fanger Kadhafi. Men de understreker at Kadhafi og hans støttespillere har våpen og mekanismer til å skape kaos eller borgerkrig - noe Kadhafi og hans sønner har varslet.

«Elver av blod» Sønnen Saif al-Islam Kadhafi har varslet at det vil danne seg «elver av blod» i gatene dersom opprøret fortsetter. Han varslet at hundre tusener kunne bli drept, og at det hele gikk utover sikkerheten og ønsket at ting skulle gå tilbake til normalt uansett pris. Blant annet BP og norske Statoil har stengt sine Tripoli-kontorer.

Saif al-Islam har fungert som farens aller største støttespiller og en video lagt ut på YouTube (til høyre) skal angivelig vise ham mens han roper til en folkemengde med et våpen i hånda, mens dem svarer ham med jubel og knyttnever i lufta.

- Dere har støtte, våpen og forsyninger. Alt er bra og vi vil vinne. Bare gud, Muammar og Libya! roper mannen som blir utpekt på YouTube som Saif al-Islam Kadhafi, skriver The Guardian.

Det er uklart hvor eller når videoen er filmet, og det er foreløpig ubekreftet om det er Saif al-Islam som er mannen i videoen.

- Vil bli tatt hånd om Obama-administrasjonen har tilbudt demonstrantene «enhver type støtte» for å velte Kadhafi, mens regimet tilbyr innbyggerne i hovedstaden over 2200 kroner per familie for deres lojalitet.

- Det lybiske folket står bak meg. Det er en liten gruppe opprørere som er omringet og vil bli tatt hånd om, sa Kadhafi til serbisk TV, selv om halve landet og verdens statsledere har snudd han ryggen.

VIL DØ FOR FRIHET: En væpnet mann står på toppen av en stidsvogn i kontroll på demonstrantene i Zawiya 50 km vest for Tripoli. Foto:AP Photo/Ben Curtis/Scanpix
VIL DØ FOR FRIHET: En væpnet mann står på toppen av en stidsvogn i kontroll på demonstrantene i Zawiya 50 km vest for Tripoli. Foto:AP Photo/Ben Curtis/Scanpix Vis mer

Under sammenstøt i området rundt den libyske byen Misrata skjøt opprørerne ned et militært helikopter og tok besetningen til fange, ifølge Al Arabyia. Opprørerne har tatt kontroll over Misrata og byens flyplass, men kampene pågår fortsatt, ifølge vitner.

Nødhjelp Mens Kadhafis sikkerhetspoliti slår steinhardt ned på opprøret og stålsetter seg i Tripoli, har matprisene økt betraktelig. Ifølge nyhetsbyrået AP har prisen for ris gått opp 500 prosent, til rundt 225 kroner for en femkilospose.

I de områdene demonstrantene har fått kontroll har vesten begynt å sende inn nødhjelp, slik at demonstrantene ikke knekkes av behovet for mat og elementære behov.

I Tripoli har myndighetene forsøkt å opprette en viss normalitet, med gjenåpnede butikker og trafikk i gatene. Utenfor bankene har det dannet seg køer av folk som vil ha penger for sin lojalitet til Kadhafi.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling