Kadhafis styrker på frammarsj - oljeanlegg i fare

Libyske regjeringsstyrker har gått til luftangrep mot den viktige oljebyen Ras Lanuf. Opprørere ber Vesten om hjelp.

PÅ DEFENSIVEN Opprørssoldater sliter mot regjeringslojale styrker, og ber om vestlig hjelp for å beskytte oljeanlegg i byen Ras Lanuf i det østlige Libya. Foto: Roberto Schmidt/AFP
PÅ DEFENSIVEN Opprørssoldater sliter mot regjeringslojale styrker, og ber om vestlig hjelp for å beskytte oljeanlegg i byen Ras Lanuf i det østlige Libya. Foto: Roberto Schmidt/AFPVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I ettermiddag tok regimelojale soldater kontroll over byen Bin Jawad, der det var harde kamper i helgen, opplyser øyenvitner til BBC.

Bin Jawad ligger vel 6 mil fra oljebyen Ras Lanuf, der det også var kamper i dag. Blant annet ble opprørere utsatt for et luftangrep øst for byen i det som skal være et forsøk på å avskjære opprørsstyrkene som har kontroll over den strategisk viktige østlige delen av Libya.

En reporter fra nyhetsbyrået AFP så en eksplosjon og tjukk røyk rundt 2 kilometer øst for byen. Opprørerne skal ha besvart med luftvernkanoner.

- En såret ulv Opprørere øst i landet sier de frykter at Kadhdafi vil reagere som en «såret ulv» og angripe oljeinstallasjoner dersom ikke Vesten prøver å stanse ham med luftangrep.

- Vesten må handle nå, ellers vil denne gale mannen gjøre noe med oljefeltene, sier talsmann Mustafa Gheriani for opprørsbevegelsen i Benghazi.

- Dersom ikke Vesten griper inn med taktiske luftangrep, kan Gaddafi sette oljeinstallasjonene ut av spill i lang tid, sier han.

Flykter Mens Kadhafis styrker nærmer seg den opprørskontrollerte oljebyen, har innbyggerne begynt å flykte.

- Vi har hørt at de pågriper og bortfører folk, og vi er nødt til å dra nå, forteller en mann på vei ut av byen til AFPs reporter.

Ifølge FN har om lag 1 millioner mennesker, som enten har klart å ta seg ut av Libya eller som fortsatt er på flukt inne i landet, behov for humanitær hjelp. Situasjonen skal ifølge FN være mest prekær i byen Misurata, der regjeringsstyrker søndag klarte å ta kontroll over byen igjen.

- Libya viktig for Vesten Men mens kampene pågår øst i landet, benekter fortsatt Muammar Kadhdafi at det er en kritisk situasjon i landet. I et intervju med den franske TV-stasjonen France 24 hevder han at opprørerne kun består av en liten gruppe personer med tilknytning til al-Qaida.

I intervjuet hevder Kadhdafi også at Libya er svært viktig for Vesten.

- Libya spiller en viktig rolle for den regionale freden og for verdensfreden i kampen mot al-Qaida, sier Kadhafi til TV-stasjonen.

Forvrengt bilde Han beskylder samtidig internasjonale medier for å ha skapt et forvrengt bilde av volden i Libya de siste ukene.

- Internasjonale medier overdriver. Det har blitt drept mellom 150 og 200 på det meste, hevder Kadhafi.

Han mener Libya fortsatt har et godt forhold til omverdenen, og at landet er viktig for Vesten og da spesielt Europa når det gjelder å demme opp for flyktningstrømmen fra Afrika sør for Sahara.

Stengte grenser Siden uroen i Libya startet for to og en halv uke siden, har over 110.000 mennesker tatt seg ut av landet. De aller fleste er utenlandske gjestearbeidere. Ved grensen til Tunisia har situasjonen vært kaotisk og på grensen til en humanitær katastrofe.

Men i dag var situasjonen mer rolig og oversiktlig etter at tunisiske myndigheter stengte grenseovergangene, forteller Kaja Haldorsen i Flyktninghjelpen. Hun befinner seg på tunisisk side av overgangen El Rashid.

- Siden torsdag har det vært stor nedgang i antall mennesker som har kommet over grensen. Vi frykter derfor hva som kan ha skjedd med dem som fortsatt er inne i Libya, sier Haldorsen.

Ifølge Haldorsen er det fortsatt mellom 1,5 og 2,5 millioner fremmedarbeidere i Libya

(NTB-Reuters-AFP)