Kadhafis styrker på offensiven - rykker stadig østover

Har tatt kontroll over flere byer, melder nyhetsbyråer.

MØTER TØFF MOTSTAND: Moammar Kahdafis styrker rykker østover i kampen mot opprørerne. Foto: Hussein Malla/AP
MØTER TØFF MOTSTAND: Moammar Kahdafis styrker rykker østover i kampen mot opprørerne. Foto: Hussein Malla/APVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blant annet har regjeringsstyrkene tatt kontroll over byen Bin Jawad øst i landet, der det meldes om harde kamper tirsdag.

Kadhafis styrker har også gått til nye luftangrep mot mål utenfor den viktige oljebyen Ras Lanuf, og en boligblokk skal være truffet, melder nyhetsbyrået AFP.

Det skal også ha vært kraftig beskytning vest for den opprørskontrollerte byen Ras Lanuf i Libya, og i byen Zawiyah pågår det kamper, forteller innbyggere.

- Det er fremdeles kamper. Kadhafis styrker bruker stridsvogner, og det er også sporadiske luftangrep, forteller innbyggeren Ibrahim til Reuters.
- De nådde ikke fram til sentrum av byen, som fremdeles kontrolleres av de revolusjonære, fortsetter han.

Borgerkrig - Slik situasjonen i Libya er nå, kan man ifølge våre jurister betegne det som borgerkrig, sier kommandørkaptein Jacob Thomas Staib ved Forsvarets Høgskole til NTB.

Militærjuristen påpeker at begge parter har plikt til å skille mellom militære og sivile mål.

- Det er prinsipper om hva de har lov til å gjøre og ikke lov til å gjøre. Men reglene i folkeretten er ikke like godt utbygget for konflikter innad i et land som for krig mellom to land, forklarer han.

Avviser forslag Opprørsbevegelsen i Libya sier de har avvist et konkret forslag fra Muammar Kadhafi om hans avgang.

- Jeg kan bekrefte at vi ble kontaktet av en representant for Kahdafi som ønsket å forhandle om Kadhafis avgang. Vi avviste dette. Vi forhandler ikke med noen som ødsler libyeres blod og fortsetter med det. Hvorfor skulle vi tro på denne fyren i dag, sier Mustafa Gheriani. Han er talsmann for opprørsbevegelsens politiske ledelse, Libyas nasjonalråd.

En talsmann for Kadhafi avviser imidlertid at Kahdafi skal ha kommet med et slikt forslag.

Lederen for nasjonalrådet, tidligere justisminister Mustafa Abdel Jalil, oppfordrer nok en gang Kahdafi om å gå av og sier opposisjonen vil la være å straffeforfølge den libyske lederen dersom han reiser ut av landet.

Bensinmangel Borgerkrigen i Libya begynner nå å merkes i oljeproduksjonen, som er Libyas viktigste inntektskilde.

Produksjonen i ett av regionens oljeraffinerier har stanset helt. Ifølge den Dubai-baserte avisen Gulf News innebærer det at opprørerne i øst risikerer å stå uten tilgang på bensin i løpet av en ukes tid.

Opprørsbevegelsen er helt avhengig av drivstoff for å klare å rykke videre vestover, og avisen skriver at de nå vurderer å importere drivstoff fra blant annet Italia.

En million på flukt Mens kampene fortsetter, øker den internasjonale bekymringen for den humanitære situasjonen i Libya.

Ifølge FNs bistandskoordinator Valerie Amos er over en million mennesker på flukt inne i eller utenfor landet, og de trenger humanitær hjelp.

- Humanitære organisasjoner trenger tilgang nå. Folk dør og er såret og trenger øyeblikkelig hjelp, sier hun.

FN har bedt om 160 millioner dollar til en operasjon som kan skaffe mat, medisiner og tak over hodet til flyktninger over de neste tre månedene.

Flyforbudssone Imens arbeider Storbritannia og Frankrike med et forslag om en flyforbudssone som de vil legge fram for FNs sikkerhetsråd med det første.

De seks arabiske golfstatene sa mandag at de ønsker en flyforbudssone, men USA er fortsatt tilbakeholden, og det er lite trolig at en slik sone blir vedtatt i FNs sikkerhetsråd ennå siden både Russland og Kina har signalisert sin motstand.

Luftovervåking NATO har innledet overvåking av Libyas luftterritorium 24 timer i døgnet.

En slik luftovervåking gir militære planleggere en detaljert oversikt over bevegelsene til Muammar Kadhafis styrker mens de er i kamp med opprørernes styrker.

- Vi får et bedre bilde av hva som faktisk foregår i den delen av verden, sier USAs NATO-ambassadør Ivo Daalder.

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen understreket mandag at NATO ikke har noen intensjoner om å gripe inn i Libya, og at en eventuell intervensjon er avhengig av en resolusjon i FNs sikkerhetsråd.

(AP-NTB-DPA-Reuters)