ROTERE: Minister for offentlig sikkerhet, Avi Dichter, mener valgresultatet i Israel betyr maktdeling, der statsministerposten går på omgang. Foto: Scanpix
ROTERE: Minister for offentlig sikkerhet, Avi Dichter, mener valgresultatet i Israel betyr maktdeling, der statsministerposten går på omgang. Foto: ScanpixVis mer

Kadima-minister krever maktdeling i Israel

- Statsministerposten må gå på omgang mellom Kadima og Likud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ledende politiker fra sentrumspartiet Kadima krever at den israelske statsministerposten må gå på omgang mellom Kadima og den andre valgvinneren, høyrepartiet Likud.

En rotasjon er det minste Kadima kan kreve for at en stabil regjering skal kunne se dagens lys, mener Avi Dichter, minister for offentlig sikkerhet i den avtroppende regjeringen.

Han truer med at Kadima vil gå i opposisjon dersom det ikke får gjennomslag for kravet.

- Tzipi Livni har fått støtte fra allmennheten, og det må Netanyahu godta. Vi må ha en rettferdig likevekt mellom de to partiene, sier Dichter.

Trenger støtte

Både Kadima-leder Tzipi Livni og Likuds leder Benjamin Netanyahu kjemper om å få oppdraget som regjeringssjef. I tirsdagens valg fikk Kadima 28 av de 160 plassene i nasjonalforsamlingen Knesset, mens Likud fikk 27.

Den som klarer å samle mest støtte i Knesset, får danne ny regjering. Netanyahu har så langt samlet støtte fra i alt 65 mandater, som kommer både fra Likud og fra andre høyrepartiet. Livni har kun støtte fra 44 representanter.

Ustabil

Men en borgerlig regjering under ledelse av Netanyahu kan bli ustabil. De fleste analytikere spår at den vil falle innen halvannet år. Flere tror også at Netanyahu foretrekker å danne en bred koalisjonsregjering der også Kadima får plass.

Men hittil har Livni krevd å få bli statsminister i en slik samlingsregjering.

På grunn av den fastlåste situasjonen i regjeringsforhandlingene, har det kommet flere krav om rotasjon av makten, slik Israel hadde i 1984. Da gikk statsministerposten på omgang mellom Arbeiderpartiet og Likud.

Men Benjamin Netanyahu har så langt avvist den muligheten.

(NTB)