Kadra kalt «hore» på gata

Kadra er blitt kalt «hore» av eldre somaliere etter at hun i høst satte søkelys på kjønnslemlestelse av kvinner. Men nå får hun lønn for strevet: Fem statsråder la i dag frem en handlingsplan mot kjønnslemlestelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hele seks departementer har vært involvert i utredningen av en handlingsplan som skal stoppe kjønnslemlesting i Norge, og det var en minister-tung forsamling som la frem planen for pressen i dag. Utdanningsminister Trond Giske, barne- og familieminister Karita Bekkemellom Orheim, kommunalminister Sylvia Brustad, justisminister Hanne Harlem og bistandsminister Anne Kristin Sydnes var alle tilstede.

- Kjønnslemlesting er et alvorlig brudd på fundamentale rettigheter. Vi er opptatt av at unge jenter skal bestemme over eget liv, sier barne- og familieminister Karita Bekkemellom Orheim.

Hun ble sjokkert da Rikets Tilstand tidligere i høst avslørte at kjønnslemlestelse foregår i innvandrermiljøene, til tross for at dette er forbudt ved lov i Norge.

Både Brustad og Bekkemellom Orheim har personlig vært i kontakt med det somaliske miljøet i Norge mens de har jobbet med handlingsplanen, og en somalisk kvinnegruppe er blant foreningene som har kommet med innspill i saken. Regjeringen satser først og fremst på samarbeid med gruppene det gjelder.

- I Norge er det 3000 afrikanske jenter i alderen 0 til 19 år som er i fare for å bli omskåret, sier Bekkemellom Orheim.

For å hindre dette, skal det opprettes en styringsgruppe nasjonalt og et prosjekt lokalt i Oslo som skal jobbe sammen mot innvandrermiljøene. Alle skal informeres om at kjønnslemlestelse er ulovlig og straffbart i Norge. Blant annet skal asylsøkere informeres om dette når de kommer til Norge.

Det foreslås ingen nye lover i handlingsplanen.

- Vi har allerede lover som forbyr kjønnslemlestelse, sier justisminister Hanne Harlem, og legger til at utfordringen er å sørge for at lovene blir fulgt.

Somaliske Kadra, som ble landskjent da hun hjalp reporterne i Rikets Tilstand, er godt fornøyd med handlingsplanen.

- Alle innvandrere må få vite om de norske lovene. De som er for omskjæring, må ikke kunne si at de ikke visste at det var forbudt. Men jeg vet ikke hvor mottakelige de er, dette er vanskelig, sier hun.

- Men jeg har iallfall fått gjort litt ved å stå frem. Dette er helt utrolig.

Kadra lever fremdeles med sikkerhetstiltak rundt seg. Likevel prøver hun å fungere så normalt som mulig.

- Jeg har litt begrenset frihet, og jeg har ikke mye kontakt med det somaliske miljøet. Der er jeg vel ikke så veldig godt likt. Fremdeles får jeg reaksjoner hver dag, eldre somaliere er veldig sinte. Hvis jeg skulle fått femti øre for hver gang jeg blir kalt «hore» på Karl Johan, så hadde jeg blitt rik. I begynnelsen mottok jeg trusler. Men nå tror jeg ikke de tør mer.

To millioner kvinner blir lemlestet årlig. Til sammen 130 millioner kvinner er utsatt for kjønnslemlestelse. Det er først og fremst miljøer fra enkelte afrikanske områder som ser på lemlesting av kvinner som del av kulturen.

<B>HAR SKAPT STORM: </B> Kadra sjokkerte TV-seerne da hun sto fram på TV 2.