Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kadras budskap

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Onsdag kunne vi på TV2 følge Kadra, ei modig norsk 20 år gammel jente av somalisk opprinnelse. Med skjult kamera oppsøkte hun tre imamer for å få råd: Familien ville hun skulle sendes til Somalia for å omskjæres. Selv var hun i tvil. Hun oppsøkte også lærer og barnevernspedagog Kebba Secka - som på det tidspunktet var generalsekretær for Islamsk råd og medlem av verdikommisjonen. Han trakk seg fra begge verv etter at programmet ble vist.
  • For stikk i strid med hva vi skulle forvente, ga han Kadra det råd å følge familiens oppfordring og la seg omskjære. Det samme sa de religiøse lederne, selv om de for åpent kamera erklærte at de ikke ville råde noen til å la seg omskjære, eller bli kjønnslemlestet, som er det norske navnet på barbariet. Loven setter en strafferamme på åtte år for den som utfører eller medvirker til kjønnslemlestelse.
  • De som skal veilede unge jenter i dette spørsmålet, snakker med to tunger og gir råd i strid med norsk lov og har ingenting å gjøre som imamer i Norge. Men programmet avslørte også at norsk helsevesen ikke har gått aktivt ut til innvandrermiljøene med opplysning eller råd om hvor unge jenter i en konfliktsituasjon kan henvende seg. Indirekte var det også dette som syntes å ligge bak de rådene Secka og i alle fall én av imamene ga Kadra.
  • Det var ikke først og fremst kjønnslemlestelse de rådet til, de frarådet brudd med familien. Det virkelige valget, fikk Kadra vite, kom når hun selv ble mor og kunne bestemme over sin datter. I den verden imamene lever, står familien over individet - slik tilfellet vil være i alle klansamfunn.
  • I vårt samfunn skal rettsstaten beskytte barna også mot deres egen familie. Dette må innvandrere bøye seg for, men like viktig er det at myndighetene viser at de kan gi tokulturell ungdom i konflikt med familien trygghet. Kadras budskap til det somaliske miljøet er at det ikke finnes unnskyldninger for kjønnslemlestelse. Budskapet til norske myndigheter er at også norsk-afrikansk ungdom har krav på rettsbeskyttelse. Både Norge og det somaliske miljøet bør være stolte av Kadra.