Kadyrov går til injuriesak

Tsjetsjenias president Ramzan Kadyrov finner seg ikke i å få skylden for drapet på menneskerettsaktivisten Natalja Estemirova.

BLE DREOT: Journalisten og menneskerettighetsaktivisten Natalia Estemirova ble kidnappet fra sin egen bolig i Grozny onsdag morgen. Senere ble hun funnet skutt og drept. Foto: EPA/YURI KOCHETKOV/SCANPIX
BLE DREOT: Journalisten og menneskerettighetsaktivisten Natalia Estemirova ble kidnappet fra sin egen bolig i Grozny onsdag morgen. Senere ble hun funnet skutt og drept. Foto: EPA/YURI KOCHETKOV/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tsjetsjenias president Ramzan Kadyrov finner seg ikke i å få skylden for drapet på menneskerettsaktivisten Natalja Estemirova. Nå vil han gå til injuriesak.

Det er Kadyrovs advokat som opplyser til det russiske nyhetsbyrået Interfax at Kadyrov føler seg så injuriert at han vil bringe saken inn for retten.

- Jeg har skrevet ferdig en klage til domstolen for å beskytte den tsjetsjenske presidenten Ramzan Kadyrovs ære, verdighet og profesjonelle ry, sa advokat Andrej Krasnenkov i Moskva fredag.

Telefonsamtale

Samtidig har Kadyrov tatt personlig kontakt med mannen som anklager ham.

- Du er verken aktor eller dommer, derfor er påstandene dine om min skyld ikke etiske, for å si det mildt, og du krenker meg, skal Kadyrov ha sagt til Oleg Orlov, lederen for menneskerettsgruppa Memorial, i en telefonsamtale.

Uttalelsene ble fredag publisert på Kadyrovs nettsted. Dagen før ga Orlov Kadyrov skylden for drapet på Estemirova, som ble bortført i Tsjetsjenia onsdag og funnet drept få timer senere.

Kadyrov leder en egen militsgruppe som flere menneskerettighetsgrupper anklager for å stå bak størsteparten av alle alvorlige forbrytelser som drap, tortur, voldtekt og mishandling som finner sted i Tsjetsjenia.

- Jeg er sikker på at du må tenke på mine rettigheter før du kunngjør for alle at jeg er skyldig i Estemirovas død, skal Kadyrov ha uttalt.

Familieoverhode

Han skal også ha understreket at han ikke bare er Tsjetsjenias president, men også familieoverhode, far til sju barn og sønn av en kvinne som mistet sin ektemann i kampen mot terror og wahabisme. Wahabisme er en retning innenfor islam som al-Qaida er inspirert av.

Kadyrovs far og Tsjetsjenias tidligere president, Akhmat Kadyrov, ble drept i et bombeangrep i 2004.

Kadyrov mener at drapet på Estemirova er en provokasjon som er ment å sverte hans styre i Tsjetsjenia.

Estemirova var en kjent journalist og menneskerettsadvokat som en rekke ganger har kritisert Kadyrov og hans maktapparat.

(NTB)

BLE UTPEKT SOM DRAPSMANN: Tsjetsjenias president Ramzan Kadyrov ble utpekt som Estemirovas morder. Foto: AFP PHOTO / KAZBEK BASAYEV/SCANPIX
BLE UTPEKT SOM DRAPSMANN: Tsjetsjenias president Ramzan Kadyrov ble utpekt som Estemirovas morder. Foto: AFP PHOTO / KAZBEK BASAYEV/SCANPIX Vis mer