«Kæm har ikke opplevd en 16-åring i senga...?»

Martin Schanche uttaler seg fortsatt ikke som en strømlinjeformet politiker - trass i intens kursing på Frp's politikerskole.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle partier satser knallhardt på politisk skolering av kandidatene foran høstens kommunevalg. Frp's politikerskole skal visstnok stå i en særklasse. Her drilles kandidatene i tale- og debatteknikk, medietrening og korrekt oppførsel. I siste nummer av finansbladet Kapital går det fram at Schanche er midt i gjennomføringen av Frp's tretrinns politikerskole.

Ny verbal sladd

Der kommer den abdiserte rallykongen og nytente Frp-stjernen med uttalelser som kan oppfattes som en ny verbal sladd.

I et intervju forteller Schanche at han «har lært kor lite æ kan om politikk og dets fremførelse» .

I den forbindelse spinner han videre på Søviknes-saken, som eksploderte i mediene i 2001 - etter at Frp-kronprins Terje Søviknes innrømmet å ha hatt seksuell omgang med ei 16 år gammel jente på FpUs landsmøte.

I sin tid kommenterte Schanche Søviknes-saken slik overfor Dagbladet:

«Kæm interessere sæ før kæm som knulla kæm.»

Kråka i SV

- Det var i grunnen det jeg mente når kona til Søviknes hadde godtatt saken, sier Schanche, og tilføyer følgende om reaksjonene:

- Til og med fornuftige Alvheim hoppa jo i stolen, og ho kråka i SV, Thorkildsen var det vel, osa også rundt. Men æ holdt på å si: Kæm har ikke opplevd en 16-åring i senga? Spør Schanche i Kapital.

Skyfle rein senga

- Og Dagbladet lurer på hva du mener denne gangen?

- Det jeg sier, er at svært mange mannfolk som har et kjent navn og en viss aura, og som reiser litt rundt, mer enn én gang har opplevd å måtte skyfle senga si rein for ungjenter. De kan ha forskjellige grunner for å ha lagt seg der. Det kan være fordi de skal ha noe å skryte av, eller fordi de har inngått et veddemål. Da må man bare skyfle dem ut og be dem pelle seg hjem til mor si, sier Schanche.

Sensasjonslyst

- Så du sier ikke at det er normalt og vanlig at voksne mannfolk har 16-årige jenter i senga?

- Neineineinei. Jeg sier bare at det for mange nærmest er normalt å måtte feie senga si rein. Og man får jo ikke åpenlyse invitasjoner bare der. Ei skrå hand kan plutselig komme både i baren og ved et bord i restauranten. Jeg har til og med fått helt åpne oppfordringer fra mannfolk om å forsyne meg av konene deres.

- Åpenbart et slit å være kjendis?

- Jeg har nå kommet til at det ikke nødvendigvis er personen de er så interessert i. Det er mer utslag av en viss form for sensasjonslyst. I enhver slik situasjon trengs det uansett to stykker. Derfor synes jeg ikke Søviknes-saken var noe å lage vesen av.

Stor respekt

Og når jeg tenker på Søviknes, som er en så dyktig mann, og kona hans, som jeg har så stor respekt for, så ber jeg om unnskyldning hvis jeg har såra noen av dem. Overfor andre - inklusive ho kråka i SV - har jeg ikke noe å be om unnskyldning for.

- Og hvorfor skal jeg være en annen person enn den jeg er? spør Schanche, som står på fjerdeplass på Frp's liste ved kommunevalget i Frogn.

Stortingsrepresentant Inga Marte Thorkildsen, SV, har følgende sluttreplikk:

- Jeg tror ikke jeg gidder å kommentere dette mer.

DET HAN EGENTLIG MENTE: - Det jeg sier, er at svært mange mannfolk som har et kjent navn og en viss aura, og som reiser litt rundt, mer enn én gang har opplevd å måtte skyfle senga si rein for ungjenter, sier Martin Schanche.