Kaffedoktor på doktors ordre

At et daglig glass rødvin er forebyggende hjertemedisin har vi lenge visst. Nylig ble vi også gjort oppmerksom på at Dry Martini slik James Bond foretrekker den - shaken, not stirred - motvirket blodpropp i hjertet. Siste tilskudd til handlelista til den helsebevisste skal nå være en Irish coffee eller en real kaffedoktor på norsk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vitenskapsmenn ved Hustons universitet i Texas hadde eksperimentert med dusinvis av ulike medikamenter til behandling av slagtilfeller da forsker James Grotta kom på å gi rottene en blanding av koffein og alkohol. Gjentatte forsøk viste at de hjerneskadde områdene ble redusert med opp til 80 prosent. Teorien er at mens alkoholen utvider blodkarene og letter blodgjennomstrømningen sørger koffeinet for at blodtrykket øker.

Den ideelle blandingen skal i følge Politiken være én del alkohol til fire deler kaffe. Med en barskje brunt sukker og et iskaldt fløtelokk blir det en Irish Coffee. Tilhengere av trønderkarsk kan da synes å overgå danskene som sunnhetsapostler. For, mens whisky og kaffe har rykket opp på ja takk-lista, befinner sukker og fløte seg fremdeles på fy-varianten.