KOFFEINAVHENGIG: Herman Friele fortsetter å håve inn penger på kaffe selv om han solgte kaffeimperiet i 2013. Foto: Eivind Yggeseth / Finansavisen.
KOFFEINAVHENGIG: Herman Friele fortsetter å håve inn penger på kaffe selv om han solgte kaffeimperiet i 2013. Foto: Eivind Yggeseth / Finansavisen.Vis mer

Kaffekongen Herman Friele håver inn millioner

Etter at Drømmebakeriet ble marerittbakeriet i 2016, vil et eiendomssalg gi drømmetall i 2018.

(Finansavisen): Inntjeningen til holdingselskapet B. Friele & Sønner har gått i en berg- og dalbane siden Herman Friele solgte kaffeimperiet i 2013.

Fjoråret var lukrativt for den tidligere Høyre-ordføreren i Bergen, som kunne innkassere et resultat på 17 millioner kroner. 2016 var derimot et tøft år for holdingselskapet, som tapte 21 millioner kroner, ifølge Finansavisen.

- I fjor solgte vi oss ut av kaffefarmen Ipanema Agricola i Brasil, med en bokført gevinst på 22 millioner kroner. I 2016 måtte vi ta et større tap på en investering i Drømmebakeriet. Den underliggende driften har dermed vært ganske lik, sier adm. direktør Renate Hjortland i Friele Gruppen til avisen.

Hennes ektemann Herman Friele eier selv 74 prosent av aksjene i B. Friele & Co, mens datteren Birgitte Friele Stang sitter på de resterende aksjene.

I 2014 og 2015 tjente Friele henholdsvis 57 og 43 millioner kroner etter skatt, og det er ifølge Hjortland nærliggende å tro at 2018-tallene vil bli enda bedre.

- Vi solgte i begynnelsen av januar i år den største eiendommen i vår portefølje, Bradbenken 1. Salget blir riktignok først bokført i regnskapet for 2018. Vi er blitt enige om å ikke gå ut med salgspris, sier Hjortland til avisen, og legger til:

- Men vi kjøpte eiendommen for 216 millioner kroner og hadde ingen planer om å selge. Så banket Aberdeen på døren og vi ble tilbudt en veldig god pris. Det er blitt spekulert i at salgsprisen har vært i underkant av 400 millioner kroner og det er ikke så veldig langt i fra sannheten.

Dermed kan Friele & Co. trolig innkassere en bruttogevinst på nærmere 160 millioner kroner fra eiendomssalget.

Andre økonominyheter:

Vedkonge gikk konkurs på regnefeil
Anbefaler fem aksjer