Kaffekongen vant Bergen

«Friele-effekten» ga Høyre kraftig framgang i Bergen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opptellingen viste at Høyre får om lag 27 prosent av stemmene. Sammen med Frp har partiet da 45 prosent. Dette fører til at KrF blir tungen på vektskålen med 6 prosent av stemmene.

- Valget viser at byen vil ha et skifte. Enkelt og greit, sier kaffekonge Herman Friele til NTB.

Nå venter et høyt spill om de viktige posisjonene. I dag er Kristelig Folkepartis Kristian Helland ordfører i Bergen. Arbeiderpartiets Anne Grete Strøm-Erichsen er byrådsleder.

De tre samarbeidende partiene Høyre, Fremskrittspartiet og Pensjonistpartiet har til sammen fått 48,9 prosent av stemmene og 33 av 67 mandater i bystyret. De mangler med andre ord ett mandat på flertall når 99,1 prosent av stemmene i Bergen er opptalt.

Dermed må Friele erkjenne at Bergen ikke ble riktig så blått som han hadde ønsket seg. Nå må han ha hjelp av ett parti til for å kunne entre ordførerstolen. Jokeren i Bergen blir Kristelig Folkeparti, som med 6 prosent av stemmene er halvert, men likevel kommer på vippen. Hittil har Kristelig Folkeparti nektet å samarbeide med Fremskrittspartiet, og det er dette som gjør ordfører- og byrådsledervalget i byen helt åpent - selv om velgerne har bedt om en endring.

Herman Friele mener det vil være meget uansvarlig av Kristelig Folkeparti ikke å gå inn i et samarbeid med de andre ikke-sosialistiske partiene denne gangen.

- Byen har store økonomiske problemer. Disse må løses, sier Friele, som ikke vil ha eiendomsskatten oppjustert. Tvert imot ønsker han eiendomsskatten bort, men sier at han er såpass stor realist at han skjønner at dette ikke kan skje «over natta». (NTB)

<B>LYKKELIG FRIELE:</B> Kaffekongen skal nå i forhandlinger med KrF om det nye bystyret i byen.