KAFFEPAUSE:   Små kaffepauser gjør deg mer effektiv på jobben, spesielt hvis du er svensk, ifølge ny undersøkelse. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet
KAFFEPAUSE: Små kaffepauser gjør deg mer effektiv på jobben, spesielt hvis du er svensk, ifølge ny undersøkelse. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/DagbladetVis mer

Kaffepausen gjør deg effektiv

Det gjelder spesielt hvis du er svensk, viser ny undersøkelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du blir mer effektiv på jobben dersom du tar deg en kaffepause og skravler med kolleger, ifølge en undersøkelse. Det gjelder spesielt hvis du er svensk.

På svenske arbeidsplasser der man daglig har to eller flere kaffepauser sammen, mener 65 prosent at medarbeiderne jobber effektivt og 69 prosent mener stemningen på jobben er positiv. På arbeidsplasser der man ikke har slike pauser, er tallene henholdsvis 56 og 54 prosent, ifølge undersøkelsen som er utført av Manpower Work Life. Drøyt 8.000 personer deltok.

- Det er viktig å la praten gå. Innimellom er det en veldig god måte å komme på ting, plutselig dukker det opp en ny tanke, sier Viveka Adelswärd, tidligere professor i kommunikasjon.

Undersøkelsen er også gjennomført i Norge. Men mens tradisjonen for å «fika» er stor i Sverige, er det mindre vanlig i norske bedrifter. Og de norske resultatene gir ikke like klar sammenheng mellom kaffepauser og effektivitet.

Det er i de nordlige delene av Sverige at folk er flinkest til å ta kaffepauser.

- Det er bra å gå fra skrivebordet og rense skallen. Dessuten møtes vi mellom avdelingene på en god måte, mener Annika Baurne, som er eiendomssjef i Telenor Sverige.

(NTB)