Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kai Eide diskuterte French med Kongos justisminister

Prøver å finne en løsning.

LETER ETTER LØSNING: Norges spesialutsending til Kongo, Kai Eide, møtte Kongos utenriksminister i prosessen med å finne en løsning for Joshua French. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
LETER ETTER LØSNING: Norges spesialutsending til Kongo, Kai Eide, møtte Kongos utenriksminister i prosessen med å finne en løsning for Joshua French. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges spesialutsending til Kongo, Kai Eide, møtte Kongos utenriksminister i prosessen med å finne en løsning for Joshua French.

Eide møtte Wivine Mumba Matipa som er Kongos justis- og menneskerettighetsminister, tirsdag ettermiddag. Verken Eide eller ministeren ville kommentere det drøyt timelange møtet som foregikk i justispalasset i hovedstaden Kinshasa.

- Ministeren kan ikke gi noen kommentarer om dette nå. Hun er offisielt på ferie og er bare i departementet for å gjøre unna noen avtaler, sier informasjonssjef Max-Cesar Lokate til NTB.

Lukkede forhandlinger Eide vil at den diplomatiske prosessen som pågår for å finne en løsning for French skal foregå med et lavt medietrykk. I helgen ville han heller ikke kommentere utsagn fra landets forsvarsminister til Dagbladet om at Norge burde respektere Kongos rettssystem.

Forsvarsminister Alexandre Luba Ntambo sa at Norge bør avvente en eventuell løslatelsesprosess eller forsøk på soningsoverføring til den ventede rettssaken etter Tjostolv Molands død er avsluttet.

Etter hva som er kommet fram de siste dagene, kan rettssaken starte så tidlig som i midten av januar, dersom de praktiske sidene løser seg.

- Prioritert Dommer Serge Kabondo sa mandag at han har hundre saker liggende i kø, men at han mener saken mot French må behandles raskt ettersom den involverer en utenlandsk statsborger.

- Denne saken er prioritert. Hadde den ikke vært prioritert ville den ikke blitt gjennomført før i 2015, uttalte Kabando.

Eide har uttalt at han gjerne finner en løsning på saken så fort som mulig, også før den ventede rettssaken holdes, men har også beskrevet oppgaven som en veldig vanskelig sak.

(NTB)