Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kai Eide er i flyet på vei til Kongo

Dagbladet snakket med diplomaten som skal løse French-floka.

PÅ VEI TIL KONGO: Kai Eide er på vei til Kongos hovedstad Kinshasa, der han lander i kveld.  - Utenriksdepartementet legger ned betydelige ressurser i å få saken løst slik at French kan få reise tilbake til Norge. Å få til dette vil fortsatt ha høyeste prioritet fremover, sa utenriksminister Børge Brende (H) i går. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
PÅ VEI TIL KONGO: Kai Eide er på vei til Kongos hovedstad Kinshasa, der han lander i kveld. - Utenriksdepartementet legger ned betydelige ressurser i å få saken løst slik at French kan få reise tilbake til Norge. Å få til dette vil fortsatt ha høyeste prioritet fremover, sa utenriksminister Børge Brende (H) i går. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kai Eide er utnevnt til spesialutsending i Kongo-saken etter at det ble klart at Joshua French er tiltalt for drap på cellekametraten Tjostolv Moland.

Eide er blant norges mest erfarne diplomater, med en rekke tunge verv bak seg. Blant annet var han FNs spesialutsending til Afghanistan.

Tjostolv Moland ble funnet død på cella i fengselet i Kinshasa 18. august. Mandag denne uka ble French tiltalt for å ha drept cellekameraten.

Norske myndigheter mener drapssiktelsen mot French er grunnløs, med bakgrunn i at norske kriminalteknikere fra kripos var nede for å bistå kongolesiske myndigheter med obduksjonen av Tjostolv Moland, uten å finne tegn på at noen hadde forvoldt hans død.

Ifølge VG viste de norske undersøkelsene at Moland hadde en promille på 2,7 da han døde. De kongolesiske undersøkelsene skal vise spor etter bedøvende midler i Molands blod, mens de norske undersøkelsene ikke understøtter dette.

Etter det Dagbladet kjenner til skal både Tjostolv Moland og Joshua French ha drukket alkohol kvelden forut for at Moland ble funnet død.

- Vil helst lande først Det norske diplomatiet forsøkte igjennom en årrekke å få Moland og French overført til Norge, uten hell.

Målet med Eides opphold er ifølge utenriksminister Børge Brende å legge til rette for en prosess som ender med at French blir overført til Norge.  

Dagbladet snakket med Eide mens han satt ombord i flyet til Kinshasa.

- Jeg sitter i flyet nå, vi er litt forsinket, men skal lande i Kinshasa i Kveld, sier Eide.

DRAPSTILTALT: Joshua French i fangegården til N`Dolo fengselet. Han stiller seg uforstående til tiltalen, og mener det dreier seg om forfalskning av beviser. Foto: Tore Bergsaker / Dagbladet
DRAPSTILTALT: Joshua French i fangegården til N`Dolo fengselet. Han stiller seg uforstående til tiltalen, og mener det dreier seg om forfalskning av beviser. Foto: Tore Bergsaker / Dagbladet Vis mer

Han vil ikke røpe hvilke konkrete planer han har for oppholdet.

- Jeg vil helst ned på bakken før jeg begynner å gå i detalj om hva vi skal gjøre der, sier Eide.

- Motstridende analyseresultater UD spesialutsending til Kongo, Andreas Gaarder, som allerede er på plass i Kongo, skal møte med Kongos visestatsminister og forsvarsminister for å diskutere French' situasjon.

Det er fullstendig motstridende analyseresultater av blodprøvene som ble tatt av avdøde Tjostolv Moland i Kongo. Kongoleserne hevder de har funnet sovemedisin, mens Kripos ikke har funnet noen slike spor i sin prøve. Hans Marius Graastad, Frenchs advokat, sier det heller ikke er noen bevis i saken som tilsier at French skal ha kvalt Moland.

French selv er oppgitt over situasjonen.

Det kan ikke bli verre nå, så det spiller ingen rolle hva som skjer, sa han til Dagbladet tirsdag.

- Jeg vet ikke helt hva som skjer her nå. Det er det ingen som forstår, bortsett fra de kongoleserne som står bak dette. De vet godt at det de prøver på er ulovlig og en forfalsking av beviser, sa French.

Som Dagbladet skrev i går vil det være mulig å påvise det hvis det er tuklet med blodprøvene.

KRIPOS I KONGO: Kripos forlater Ndolo fengselet i Kinshasa etter et avhørsmøte med Joshua French i august. Kripos konkluderte sammen med Kongolesiske myndigheter at ingenting tydet på at noen utenforstående hadde forvoldt Tjostolv Molands død.  Etterforskningsleder Are Meisler Storvik, Håvard Aalmo og advokat Hans Marius Graasvold  Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
KRIPOS I KONGO: Kripos forlater Ndolo fengselet i Kinshasa etter et avhørsmøte med Joshua French i august. Kripos konkluderte sammen med Kongolesiske myndigheter at ingenting tydet på at noen utenforstående hadde forvoldt Tjostolv Molands død. Etterforskningsleder Are Meisler Storvik, Håvard Aalmo og advokat Hans Marius Graasvold Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media