SMUGLET UT DØDSDØMT: Kai Eide. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
SMUGLET UT DØDSDØMT: Kai Eide. Foto: Jacques Hvistendahl/DagbladetVis mer

Kai Eide og Carl Bild smuglet dødsdømt afghansk journalist til Oslo

Eide får hovedæren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den svenske avisa Expressen forteller i dag at Sveriges tidligere utenriksminister Carl Bildt og Kai Eide, nå Norges ambassadør til Sverige, tidligere FN-utsending til Afghanistan, i 2009 smuglet ut den dødsdømte afghansk journalisten Sayed Pervez Kambaksh.

Expressen skriver at Bildt og Eide fikk den 25 år gamle mannen med på det svenske regjeringsflyet, og at de tok ham til Oslo. Mannen er nå trolig i USA.

- Det var veldig nervøst de siste minuttene. Vi fryktet at noen av de afghanske sikkerhetsfolkene skulle forstå hva som skjedde, sier Bildt til Expressen.

- Det var i stor grad Kais fortjeneste at vi klarte å redde ham, sier Bildt, som også sier at en afghaner han ikke kan navngi bidro.

Dagbladet omtalte at Eide var involvert i 2009. Den gang kom det også fram at blant annet afghanske forfattere, Bildt, den norske utenriksministeren Jonas Gahr Støre og den norske og afghanske PEN-klubben var involvert.

Eide selv skrev på Twitter i går at Bildt fløy ut Kambaksh. Dagens Nyheter skriver at mannen i hemmelighet bodde i Eides residens før han ble smuglet ut.

Bildt hadde tatt opp situasjonen til Kambaksh flere ganger før han og Eide tok saken i egne hender. 25-åringen jobbet i avisa Jahan-e-Naw, omtalt som New World.


Han ble dømt til døden for blasfemi i desember 2007, etter å ha lastet ned en islamkritisk artikkel fra internett og delt den med andre studenter ved Balkh-universitetet nord i Afghanistan, skriver NTB. Artikkelen stilte spørsmål ved hvorfor muslimske menn kan ha opptil fire koner, mens kvinner bare kan ha én ektemann.

Det var store internasjonale protester mot dødsdommen.

Bildt sier til avisa at redningsaksjonen skjedde seint på kvelden, fordi de måtte gjøre det da det var mørkt. Bildt satt i flyet da Kambaksh kom om bord.

- Vi dro så fort vi kunne.

Han sier redningsaksjonen er blitt hemmeligholdt av frykt for reaksjoner mot Sverige eller FN. Han sier han kan fortelle historien nå, fordi det er ny politisk ledelse i Afghanistan, Sverige og FN.

Kambaksh ble benådet i 2009, etter at han var smuglet ut.

SMUGLET UT DØDSDØMT: Carl Bildt. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
SMUGLET UT DØDSDØMT: Carl Bildt. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer