Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kai Eide overrasket over at hemmelig brev ble lagt fram i retten

Det var ikke UD som la fram den konfidensielle medisinske rapporten om French som kom fram i dag.

 I RETTEN: Etter planen skulle dommen i saken mot Joshua French ha blitt lest opp i retten under rettsmøtet i Ndolo-fengselet i Kongos hovedstad Kinshasa tirsdag. Men nå skal retten diskutere brevet den har fått fra en norsk psykiater som har undersøkt French. Domsavsigelsen er utsatt til fredag. 
Foto: Marte Christensen / NTB scanpix.
I RETTEN: Etter planen skulle dommen i saken mot Joshua French ha blitt lest opp i retten under rettsmøtet i Ndolo-fengselet i Kongos hovedstad Kinshasa tirsdag. Men nå skal retten diskutere brevet den har fått fra en norsk psykiater som har undersøkt French. Domsavsigelsen er utsatt til fredag. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KINSHASA (Dagbladet): Domsavsigelsen i Joshua French-saken ble i dag utsatt til fredag fordi et konfidensielt brev om Joshua Frenchs medisinske tilstand ble lest opp i retten. Brevet kom fra Norges konsul i Kinshasa, og er et opprinnelig konfidensielt dokument.

Men det var ikke UD som ville at det skulle legges fram, sier spesialutsending Kai Eide i ettermiddag.

- Vi var vel kjent med at det kunne komme et nytt element inn i diskusjonen i dag, men at det var denne rapporten - som altså er konfidensiell - som skulle legges fram, det var vi ikke kjent med, sier Kai Eide.

Ifølge Kai Eide var det general Ponde, aktoratets øverste sjef, som ville at brevet skulle legges fram. På tross av dette protesterte aktor Katenda Nkulu voldsomt på framleggelsen. Han påpekte at den franske utgaven av brevet ikke var signert.

- Det er klart at originalen, som er på engelsk, er signert, forklarer Kai Eide i ettermiddag.

Fått rapporten tidligere - Forespørsel kom altså fra general Ponde i går, og ble da oversendt ham igjen. Han var blant de myndighetspersoner på kongolesisk side som hadde fått rapporten tidligere.

Det er ikke kjent om aktoratet la fram brevet for å kunne på peke saksbehandlingsfeilen, og således svekke norsk UDs posisjon.

- Han hadde rapporten allerede, da var det et teknisk spørsmål rett og slett. Han var en av de personene som fikk rapporten utfra den hensikten rapporten hadde.

- Var det mot UDs vilje at rapporten ble lagt fram?

- Det kan jeg ikke si, for vi var ikke kjent med at den skulle legges fram.

- Var det overraskende for dere at den ble lagt fram?

Overraskende - At den ble lagt fram på denne måten var overraskende for meg, sier Kai Eide tli Dagbladet.

To norske leger har også ankommet Kinshasa. Det er lege Jens Brovold og psykiater Øivind Ekeberg. De ankom i dag, og blir værende de neste dagene.

Hele Norges coronakart