Kai Robert måtte flykte fra rasmassene gjennom vinduet

Her ser han barndomshjemmet igjen for første gang etter raset. Raset kom som et skudd på tre ganger seks meter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VINSTRA (Dagbladet): En utedo, en garasje og en søppelkasse er alt som står igjen av det som var Kai Robert Hagens barndomshjem på Kvikne, rundt tre kilometer opp fra Vinstra sentrum. 

Huset, som bestemora hans gjorde om til bolig fra to veivesenetbrakker og som faren hans bygde ut og utbedra på 50-tallet, ligger smadret i en grøt av takstein, knuste møbler, personlige gjenstander og gjørme.

To tette ras fredag morgen gjorde kort prosess.

- Jeg lå og sov da det første raset traff i 8-30-tida . Det smalt som fanken. Du vil ikke tro det. Så så jeg at stua og gangen ble fylt opp med gjørme og stein, forteller han.

Han forsto at det bare var å komme seg ut, men det var ikke så lett når utgangsdøra var blokkert.

Løsningen ble å knuse ruta og flykte ut gjennom vinduet.

Satt fast i gjørma - Utafor vinduet var det da et gjørmehav som jeg møtte ta meg gjennom for å komme bort på veien. Det var så mye at det var så vidt jeg ikke satt meg fast, forteller Kai Robert Hagen.  

Bilen, som sto parkert utenfor huset, ble skjøvet vekk av massene fra det første raset. Utrolig nok er den tilsynelatende helt hel.
Kai Robert ville derfor gå inn å hente nøkkelen, slik at han kunne komme seg vekk fra stedet og var på vei tilbake inn igjen i huset, da det andre raset kom som en kule.  

- Jeg så bare at hele skrenten over huset ble spengt ut. Raset kom som en kule på tre ganger seks meter og blåste ut hele huset, forteller han.  

Selv ikke grunnmuren av betong hadde en sjanse.  

- Den holdt ikke et sekund en gang, sier Vinstra-veringen, som skjønte at det bare var å beine for livet.

TOTALSKADD: Huset er totalskadd, men utrolig nok mindre skadd enn Kai Robert Hagen så for seg etter å ha flyktet fra raset i går morges. Foto: Thomas Rasmus Skaug
TOTALSKADD: Huset er totalskadd, men utrolig nok mindre skadd enn Kai Robert Hagen så for seg etter å ha flyktet fra raset i går morges. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

- Det var ikke noe annet å gjøre, sier han.  

I sjokk Kliss våt, i bare joggebukse og t-skjorte, fikk han sitte på med Petter Sylte, som tilfeldigvis var kommet kjørende på veien.

- Han var i sjokk, våt og forfrossen, men fysisk sett uskadd, forteller Sylte. Hagen ble kjørt ned på legesenteret hvor han ble tatt hånd om av kommunens kriseteam

Dagbladet var med Kai Robert Hagen da han så igjen huset sitt for første gang etter den dramatiske kvelden. Hele det smadra huset er sklidd 10-15 meter nedover fra der det opprinnelig sto.

Utrolig nok er det mindre ødelagt enn Kai Rorbert Hagen hadde forestilt seg.  

- Her er woken jeg fikk av modern? sier han fornøyd fra det som en gang var kjøkkenet.  

- Hvis ikke det kommer mer regn så kan jeg finne alt mulig her, tror han. Håpet er at hardisken på pc-en kan spores opp slik at familiebildene ikke går tapt.

Et nytt sted å bo må han uansett finne seg.

- Jeg får ikke bygd nytt her, men jeg tror ikke jeg vil det heller, fastslår han.              
 

RAS:  Dette er restene etter det som var Kai Robert Haugens barndomshjem. Foto: Thomas Rasmus Skaug
RAS: Dette er restene etter det som var Kai Robert Haugens barndomshjem. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer