- Kairo ligner en krigssone

Tåregass og vannkanoner mot flere titusener demonstranter i kveld. Apollo: - Norske turister kan bli.

 TITUSENER I GATENE: Demonstrasjonene har utviklet seg til kraftige konfrontasjoner og opptøyer i kveld. FOTO: MOHAMED OMAR, EPA/SCANPIX.
TITUSENER I GATENE: Demonstrasjonene har utviklet seg til kraftige konfrontasjoner og opptøyer i kveld. FOTO: MOHAMED OMAR, EPA/SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I et land og en hovedstad der politiske demonstrasjoner er forbudt, registrerte politiet uten å sette inn tiltak i ettermiddag at minst 10 000 mennesker gikk i opptog under slagord som «Ned med Mubarak» og «Tunisia er løsningen».

Men i kveld har demonstrasjonene i Kairo mot president Hosni Mubaraks snart 30 år lange regime utviklet seg til opptøyer der politi og militære har satt inn tåregass og vannkanoner.

 ANTI-MUBAREK:  - Forsvinn og la oss leve, markerer denne mannen i Kairo med adresse til president Hosni  Mubarek. FOTO: AP/SCANPIX.
ANTI-MUBAREK: - Forsvinn og la oss leve, markerer denne mannen i Kairo med adresse til president Hosni Mubarek. FOTO: AP/SCANPIX. Vis mer

Hosni Mubarak (82) har vært Egypts statsoverhode siden den forrige presidenten Anwar Sadat ble drept i et attentat i oktober 1981.

Tre drept Ved 20.30-tiden i kveld meldte Reuters om de to første dødsofrene i opptøyene - begge i havnebyen Suez. En time seinere melder en statlig tv-kanal at en politimann er drept på Tahrir-plassen i sentrum av Kairo.

- Kairo ligner en krigssone, rapporterer den britiske avisa Guardians korrespondent fra Egypts hovedstad i kveld.

Spredd via Facebook På tross av en Facebook-kampanje med over 90 000 sympatisører på kort tid, hadde myndighetene ikke forutsett at flere titusener av demonstanter skulle samle seg i Kairo i kveld. 

 RIVES NED:  En demonstrant i ferd med å rive ned en plakat av president Hosni Mubarak i Alexandria i kveld. FOTO: AHMED YOUSSEF, EPA/SCANPIX.
RIVES NED: En demonstrant i ferd med å rive ned en plakat av president Hosni Mubarak i Alexandria i kveld. FOTO: AHMED YOUSSEF, EPA/SCANPIX. Vis mer

Ved 20-tiden norsk tid melder flere internasjonale medier at den Tunisia-inspirerte uroen også har bredt seg til storbyen Alexandria.

25. januar er «Politiets dag» i Egypt, mens demonstrantene tidlig varslet «Vredens dag».

- Begynnelsen på slutten — Vår protest den 25. er begynnelsen på slutten, skriver arrangørene på sin Facebook-side. — Vi er ikke dårligere enn Tunisia. Titusenvis gikk ut i gatene og krevde sin rett helt til presidenten ble fjernet og måtte forlate landet. Vi krever våre rettigheter, skriver arrangørene på Facebook-siden.

Norges ambassadør: - Ikke overraskende Norges Kairo-ambassadør Thomas Hauff sier det ikke tidligere har vært så store og så godt organiserte demonstrasjoner mot egyptiske myndigheter. — Det har vært sammenstøt mange steder, og det meldes om at politiet bruker tåregass og vannkanoner. Men demonstrasjonene kommer ikke overraskende. Det har i flere dager vært kunngjort at de skulle komme tirsdag, som er politiets dag og offentlig fridag, sier Hauff til NTB.
Norske turister blir Turoperatøren Apollo ser foreløpig ingen grunn til å iverksette tiltak på grunn av de omfattende sammenstøtene mellom politi og demonstranter i Egypt. — Vi følger utviklingen tett via lokale myndigheter og stedlige samarbeidspartnere.

- Så langt er det ikke noen grunn til å hente reisende hjem eller avlyse planlagte turer, sier informasjonssjef Helen Begby til NTB. Apollo har rundt 1 500 norske reisende i Egypt, de aller fleste i feriebyen Sharm El Sheik.

 TÅREGASS:  I kveld prøver politiet å spre demonstrantene i Kairo med tåregass. FOTO: ASMAA WAGUIH,  REUTERS/SCANPIX.
TÅREGASS: I kveld prøver politiet å spre demonstrantene i Kairo med tåregass. FOTO: ASMAA WAGUIH, REUTERS/SCANPIX. Vis mer
 OPPRØR:  Den rasende kvinnen i Kairo har ikledd seg de egyptiske flaggfargene i demonstrasjonene i dag. FOTO: AMEL PAIN,  EPA/SCANPIX.
OPPRØR: Den rasende kvinnen i Kairo har ikledd seg de egyptiske flaggfargene i demonstrasjonene i dag. FOTO: AMEL PAIN, EPA/SCANPIX. Vis mer