«The Hatchet Wielding Hitchhiker»:

Kais tragiske historie: - Kaldblodig drapsmann

Den karismatiske vagabonden Kai gikk fra å være heroisk medieyndling, til å bli etterlyst for brutalt drap.

«ØKSEHAIKEREN»: Caleb Lawrence McGillvary ble hyllet som en helt. Tre måneder senere kom sjokket. Foto: Netflix
«ØKSEHAIKEREN»: Caleb Lawrence McGillvary ble hyllet som en helt. Tre måneder senere kom sjokket. Foto: Netflix Vis mer
Publisert

2. februar 2013 ble en dramatisk dag på jobb for den erfarne reporteren Jessob Reisbeck ved den lokale, Fox-tilknyttede TV-stasjonen KMPH.

Reisbeck rykket ut til en kaotisk hendelse der en sinnsforvirret mann - som seinere ble identifisert som 54 år gamle Jett Simmons McBride - hadde kjørt bilen sin mot en gruppe arbeidere. Den ene arbeideren ble klemt fast mellom bilpanseret og arbeidsbil.

McBride skal ha skreket «jeg er Jesus Kristus!», før han gikk løs på den skadde og hjelpeløse mannen.

STYGT SKADET: Den ene arbeideren fikk ødelagt beina da han ble klemt mellom de to kjøretøyene. Foto: Netflix
STYGT SKADET: Den ene arbeideren fikk ødelagt beina da han ble klemt mellom de to kjøretøyene. Foto: Netflix Vis mer

Vitner som Reisbeck snakket med, fortalte at en kvinne hadde løpt til, men hun var blitt fanget i et jerngrep av «Herren».

Plutselig hadde det dukket opp en ung mann med en øks i den ene handa. Med den stumpe siden, slo han den selvutnevnte frelseren i hodet igjen og igjen, og reddet trolig livet til kvinnen og den fastklemte arbeideren.

Dagens helt

Reisbeck fikk øye på den nevnte unge mannen. Han gikk nonchalant over gata, ikledd rød genser, bandana med fredstegn-mønster og en tursekk på ryggen.

EN TILFELDIG HELT: Jessob Reisbeck fotografert sammen med Kai. Foto: Netflix
EN TILFELDIG HELT: Jessob Reisbeck fotografert sammen med Kai. Foto: Netflix Vis mer

Reporteren løp bort for å få en kommentar. Mannen var rolig, holdt en sigarett i den ene handa og hadde stukket en annen sigg bak det ene øret.

Før han svarte på hva som akkurat hadde skjedd, snudde han seg plutselig mot kamera og festet blikket mot linsa.

- Uansett hva du har gjort, fortjener du respekt. Selv om du gjør feil, er du verdt det, sa han med alvor i stemmen.

Tre ganger smash!

Så gikk han i gang med å forklare at han hadde haiket med «Jesus Kristus», som brått hadde kjørt inn i arbeiderne med viten og vilje. Før McBride rakk gjøre noe mer, hadde unggutten fått dratt nøkkelen ut av tenninga, hvorpå McBride gikk ut av bilen.

- To damer prøvde å hjelpe. Han løper og griper tak i den ene av dem. Så jeg løp opp bak ham med en øks, fortalte han til Reisbeck.

SMASH: Videoklippet av Kai som demonstrerte hva han hadde gjort, gikk snart verden rundt. Foto: Netflix
SMASH: Videoklippet av Kai som demonstrerte hva han hadde gjort, gikk snart verden rundt. Foto: Netflix Vis mer

I neste øyeblikk demonstrerte han det som så skjedde. Han svingte armen opp i lufta og dundret tre slag i lufta framfor seg.

- Smash! Smash! SUH-MASH!, ropte han med full innlevelse.

På spørsmål om hva han het, svarte mannen: «Kai».

Hemmelighetsfull

Det skulle vise seg at Kai hadde vært ute på landeveien en god stund. Han hadde haiket gjennom ulike provinser og stater, jobbet når han måtte, funnet nye venner underveis og sov der han fant en passende plass.

Samtidig var han sparsom med personlige opplysninger overfor Reisbeck. Han ville ikke svare på hvor gammel han var, hvor han kom fra eller hva han het til etternavn.

VIDEO: Se intervjuet som gjorde Kai til en folkefavoritt.

Den seks minutter lange reportasjen ble sendt seinere på dagen. Innen det var gått et døgn, hadde e-poster og telefoner strømmet inn til nyhetskanalen og Reisbeck.

Men det var ikke den alvorlig kvestede mannen folk engasjerte seg i, eller hva som skjedde videre med gjerningsmannen.

«Alle» ville vite mer om Kai.

Dømt til mentalsykehus

Med unntak av at McBride måtte sys for mindre skader, overlevde han Kais slagferdige heltedåd. Et år seinere, i januar 2014, ble han funnet ikke skyldig i drapsforsøk.

Til gjengjeld ble han funnet skyldig i angrep med dødelig våpen. Juryen kom fram til at McBride hadde vært sinnssyk i gjerningsøyeblikket, og han ble dømt til maksimum ni års soning på mentalsykehus.

Hvordan det gikk videre med McBride, er det bare hans nærmeste som vet. Det var bare en håndfull medier som nevnte dommen. Realiteten var at han allerede var så godt som glemt.

For da «Jesus Kristus» ble slått ned den dramatiske februardagen i Fresno, ble hverdagshelten og YouTube-stjerna «Kai the Hatchet-Wielding Hitchhaiker» født.

Sett av millioner

Til manges store overraskelse, tok KMPH-innslaget med Kai helt av. Særlig «smash smash smash»-biten av intervjuet gikk raskt viralt og levde snart sitt helt eget liv, med flere millioner avspillinger på YouTube.

KJENDIS: Etter det første intervjuet, ville «alle» ha en bit av Kai. Her sammen med Reisbeck under oppfølgingsintervjuet noen dager senere. Foto: Netflix
KJENDIS: Etter det første intervjuet, ville «alle» ha en bit av Kai. Her sammen med Reisbeck under oppfølgingsintervjuet noen dager senere. Foto: Netflix Vis mer

- De fleste helter er ikke hjemløse. Det var noe morsomt med ham, noe søtt og uskyldig, forklares det i Netflix-dokumentaren «Den øksesvingende haikeren».

Da de møttes for å gjøre et oppfølgingsintervju noen dager seinere, spurte Reisback ham hva han syntes om å ha gått viralt.

- Jeg er ikke et virus. Jeg er en sensasjon. Jeg er Kai, svarte han smilende med sikker stemme og blikket rett inn i kamera.

Seksuelle overgrep

I dagene som fulgte etter heltedåden, kom det fram at Kais virkelige navn var Caleb Lawrence McGillvary. Han kom til verden i 1988 og vokste opp i byen Edmonton i Canada, ikke Sophia i Vest-Virginia som han først hadde påstått.

Via sitt tette forhold til McGillvary, visste Reisbeck at unggutten hadde en historie med seksuelle overgrep og traumer. Dette ble nevnt i oppfølger-reportasjen, uten at McGillvary avslørt noen nærmere detaljer.

VIDEO: Jessob Reisbeck gjorde et nytt intervju med McGillvary noen dager etter økse-hendelsen.

I et intervju med en lokal radiostasjon i California to måneder seinere, snakket McGillvary om å bli utsatt for seksuelle overgrep i tenåra.

- Jeg innså at jeg aldri ville la noe slikt skje med meg igjen. Jeg vil heller dø enn å la noe sånt skje med meg igjen, sa han.

På «biltur» med Jimmy Kimmel

«Alle» ville ha en bit av McGillvary. Han fikk flere fan-sider på Facebook og prydet alt fra buttons og plakater til T-skjorter. Folk han møtte, ville spandere et måltid, en drink eller en marihuana-sneip på ham.

Litt over ei uke etter økseangrepet, satt han ved siden av talkshow-kongen Jimmy Kimmel i passasjersetet på en spesialkonstruert bil i studio. Underveis svarte han på spørsmål om eget liv og livsfilosofi.

VIDEO: 11. februar 2013 deltok både HKai og Reisbeck som gjester i «Jimmy Kimmel Live».

På slutten av opptredenen fikk McGillvary surfebrett og våtdrakt i gave av programlederen.

- Takk for at du ikke drepte meg med øks, avsluttet Kimmel.

Så, omkring tre måneder seinere, snudde alt seg 360 grader.

«Hva ville du gjort?»

Tirsdag 14. mai 2013 dukket det opp et urovekkende innlegg på McGillvarys personlige Facebook-side:

«Hva ville du gjort hvis du våknet med et groggy hode, metallsmak i munnen, i et fremmed hus? Hva om du skjønte at du hadde blitt dopet og utsatt for seksuelle overgrep? Hva ville du gjort?»

En av de som responderte på Facebook-posten, svarte at vedkommende ville «funnet dem så fort jeg kunne og SUH-MASH … dem med en øks eller hva annet jeg kunne finne».

McGillvary respons var: «Jeg liker ideen din.»

Brutal død

Samme dag som McGillvary postet innlegget, dukket ikke den 73 år gamle, respekterte advokaten Joseph Galfy opp på kontoret i New Jersey slik han pleide. Han kom heller aldri til et planlagt møte.

DREPT: Joseph Galfy (73) var en vel ansett advokat som hadde lang fartstid i det amerikanske forsvaret. Foto: Netflix
DREPT: Joseph Galfy (73) var en vel ansett advokat som hadde lang fartstid i det amerikanske forsvaret. Foto: Netflix Vis mer

Til slutt ringte hans advokatfullmektig til noen av Galfys venner og naboer for å be dem sjekke om alt sto bra til.

Da politiet brøt seg inn i hjemmet, fant de ham inne på soveromsgulvet bare ikledd undertøy og sokker.

Obduksjonsrapporten viste at Galfy var slått brutalt i hjel. Han hadde brudd i ansiktet, nakken og flere ribbein var brukket. Man fant blødninger i hjernen, og det ene øret var nesten revet av.

Det var ingen tegn til innbrudd. Men under en laptop fant man et telefonnummer og navnet «Lawrence Kai».

Jakten på en drapsmann

Ved å studere blant annet mobiltelefondata og overvåkingsopptak, ble det klart for politiet at Galfy og McGillvary hadde møttes på Times Square i New York.

HYLLES: Den Australske MMA-utøveren Viktor Lyall blir hyllet på internett etter at han grep inn i en slåsskamp. Video: ImpalerVikki Vis mer

McGillvary skulle ha overnattet i advokatens hjem et par netter før drapet fant sted. Dermed startet klappjakten på McGillvary som hadde forsvunnet.

Tre dager seinere ble han pågrepet på en busstasjon i Philadelphia. Det viltvoksende, lange håret hans var klippet kort. Da en politibetjent tappet McGillvary på skuldra, skal han først ha trodd det var en fan som ønsket autografen hans.

- Jeg tror alle kan føle seg litt tryggere med denne personen borte fra gatene, kommenterte aktor Theodore J. Romankow.

Fysisk og psykisk misbrukt

Nyheten om at kjendis-øksesvingeren var arrestert for mord, slo ned som ei bombe.

Foreldrene - som skilte seg da han var fire år gammel - åpnet opp om sønnen, som var blitt diagnostisert med bipolar lidelse.

- Han var i ulike pleiehjem fram til han var 18. Da slapp de ham løs og ville ikke ha noe mer med ham å gjøre, fortalte faren Gil McGillvary i et intervju med The New Jersey Star-Ledger.

- Caleb kom med anklager om at han var blitt fysisk og psykisk misbrukt i et av hjemmene. Systemet sviktet sønnen min, fortsatte han.

Hevdet selvforsvar

Den en gang så populære «økse-haikeren» satt fengslet i over fem år før rettssaken startet i april 2019. Det meste av tida hadde McGillvary vært i isolasjon.

FENGSLET: Caleb McGillvary føres inn i rettsbygningen 30. mai 2014. Foto: AP/NTB
FENGSLET: Caleb McGillvary føres inn i rettsbygningen 30. mai 2014. Foto: AP/NTB Vis mer

Selv nektet han på det sterkeste for at det hadde vært noen form for relasjon mellom ham og den døde.

Ifølge McGillvary hadde Galfy tilbudt ham et sted å sove. Etter å ha drukket alkohol, våknet han av at Galfy hadde forsøkt å voldta ham. Caleb hevdet å ha handlet i selvforsvar, og at han ikke var klar over dødsfallet før politiet pågrep ham.

Underveis avbrøt McGillvary rettssaken gjentatte ganger med egne juridiske argumenter. Til tider virket han så forstyrret at dommeren truet med å fjerne ham fra rettssalen.

«Kaldblodig og kalkulert»

30. mai 2019 falt den knusende dommen, da juryen fant ham skyldig i overlagt drap.

- Du skapte dette offentlige bildet av en omreisende fri sjel, frigjort for materialismens og forbrukets begrensninger. Men under den frie sjelen, har juryen sett en annen side av deg, innledet dommer Robert Kirsch straffeutmålinga med.

- Du er en kruttønne av eksplosivt raseri. En kaldblodig, kalkulert, ufølsom morder, fortsatte Kirsch.

Caleb ble dømt til 57 års fengsel. Hans første prøveløslatelse vil kunne komme i 2061, når han er blitt 72 år gammel. Han har seinere forsøkt å få omgjort dommen - seinest i 2022. Men til ingen nytte.

VIDEO: I 2020 stilt Caleb McGillvary til intervju i fengslet der han avtjener straffen.

I et intervju med Inside Edition i 2020, hevdet Caleb fremdeles hardnakket at han handlet i nødverge. Mot slutten stiller reporteren ham spørsmålet:

- Hvem er den virkelige deg? Er det haikeren Kai som vi så i videoen og som kom til unnsetning. Eller er det morderen Kai?

- Definitivt ikke morderen Kai. Jeg har aldri drept noen, svarer han.

DOKUMENTAR: - Om du skal glorifisere noen, bør du vite hvem du glorifiserer, forteller en av de som har bidratt til truecrime-dokumentaren «Den øksesvingende haikeren» på Netflix.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer