FIRE MELDINGER OM VOLDTEKT OG DRAP: Like etter at Kaja (16) hadde skrevet et meningsinnlegg som ble publisert på nettsidene til Dagbladet, begynte meldingene å komme. Foto: Privat
FIRE MELDINGER OM VOLDTEKT OG DRAP: Like etter at Kaja (16) hadde skrevet et meningsinnlegg som ble publisert på nettsidene til Dagbladet, begynte meldingene å komme. Foto: PrivatVis mer

Kaja (16) utsatt for hets etter å ha skrevet åpent brev til Listhaug

- De har lett opp nummeret mitt og gått gjennom Facebook-profilen min.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I et innlegg publisert hos Dagbladet i går, skrev 16 år gamle Kaja Elise Meløy Yngsdal Hilleren et åpent brev til innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug.

«Kjære Sylvi Listhaug. Du er kjempestolt over at vi har den strengeste innvandringspolitikken noensinne. Skal jeg le eller gråte?», åpner hun innlegget.

Saken vekket enorm oppmerksomhet, og det tok ikke mer enn en times tid før 16-åringen fikk de første private henvendelsene, skriver NRK Buskerud.

- Etter en time tikket det inn en melding på privatnummeret mitt. Det jeg syntes var merkelig var at de oppga fullt navt. De mente det de skrev helt oppriktig, sier Hilleren til Dagbladet.

Lett opp nummer og Facebook-profil

Da den 16 år gamle jenta våknet onsdag morgen, hadde hun fått ti nye meldinger.

- Noen av dem var positive, og noen negative. I går fikk jeg fire meldinger som bare var negative og som handlet om både voldtekt og drap, forteller hun på telefon fra Hellas hvor hun er på ferie.

Det har også noen av dem som kontaktet henne funnet ut av.

«Du er 16 år og drar ned til Hellas for å møte immigrantene med sex og miniskjørt?», skriver én til henne.

FUNNET KAJA PÅ FACEBOOK: Denne meldingen kom fra en person som har gått gjennom 16-åringens Facebook-profil og funnet ut at hun befinner seg på ferie i Hellas. Foto: Privat
FUNNET KAJA PÅ FACEBOOK: Denne meldingen kom fra en person som har gått gjennom 16-åringens Facebook-profil og funnet ut at hun befinner seg på ferie i Hellas. Foto: Privat Vis mer

- Jeg forventet så klart at det skulle komme reaksjoner, men mer av typen blåøyd, dum og naiv. Det er ting jeg ikke tar meg nær av. Men at folk faktisk har gått gjennom Facebook-profilen min og funnet ut at jeg var på ferie og at de har tatt seg tid til å lete opp privatnummeret mitt sjokkerer meg.

- De kjenner meg ikke

Kaja Elise Meløy Yngsdal Hilleren forteller at hun også har fått hyggelige tilbakemeldinger etter å ha skrevet innlegget.

- Det kommer flere lange meldinger som er rene støtteerklæringer fra folk jeg ikke kjenner. Noen sier at det trengs flere mennesker som meg og at jeg må stå på. Det veier opp for alt det negative. Det er jo mye mer verdt.

HETS: Kaja (16) mottok flere meldinger om voldtekt og drap. Foto: Privat
HETS: Kaja (16) mottok flere meldinger om voldtekt og drap. Foto: Privat Vis mer

- Jeg tenker at når folk må gå til personangrep, skal jeg ikke ta meg nær av det. Det er likevel ikke noe hyggelig å få meldinger som går til angrep på meg som person. I alle fall når de ikke kjenner meg. Jeg hadde håpet at man skulle klare å holde debatten saklig og at de ikke skulle rakke ned på alderen min og utseendet mitt.

- Trist at man skal skremmes til å tie

ÉN AV MELDINGENE: «Når man kan voldta å drape som det passer seg så forenes ikke det med livsstilen i Skandinavia». Foto: Privat
ÉN AV MELDINGENE: «Når man kan voldta å drape som det passer seg så forenes ikke det med livsstilen i Skandinavia». Foto: Privat Vis mer

16-åringen tror at ting hadde sett annerledes ut dersom hun ikke var så ung.

- Jeg tror det hadde vært enklere å være eldre. Mange av kommentarene gikk på alderen min og at dette er noe jeg ikke kan uttalte meg om. At jeg ikke hadde rett til å uttale meg. Unge kan sitte på like mye kunnskap om dette temaet som eldre. Det er vi som har vokst opp i et flerkulturelt samfunn, og da synes jeg det er urettferdig at alder skal spille inn.

Og selv om hun klarer å se forbi mye av det negative, tror hun ikke det er like lett for alle.

- Det er jo ikke alle som takler å få så mye hets og det er trist at folk skal bli skremt til å tie. Man burde få lov til å ytre en mening uten at folk skal være usaklige i debatten som følger, sier hun.