Kajakkferien på fjellet ble mareritt

FAUSKE (Dagbladet): De to tyske kompisene var på padletur i fjellheimen. I et stryk veltet kajakken, og kameraten til Jan-Christoph Schultchen (35) forsvant. Ralf Dick (41) er ennå ikke funnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I ett døgn fortsatte Jan-Christoph (35) å lete, før han gikk i to døgn etter hjelp.

I går gjennomførte politiet i Gällivare overflatesøk med helikopter, men uten resultat. I dag blir letingen gjenopptatt. Vi regner det som sikkert at tyskeren har druknet, sier vakthavende politibetjent Per Wahlstrøm til Dagbladet. Ulykken skjedde da de to tyskerne, som er fra Hamburg, torsdag formiddag tok sjansen på å krysse den strie elva med kajakken sin. Uten redningsvester.

Bevisstløs

- Etter en ti- tjue meter kom vi borti noen steiner og veltet. Da skjønte jeg at dette kunne gå galt. Vi kom bort fra hverandre. Det var en uvirkelig situasjon. Jeg ble presset under vann hele tida, og steinene suste forbi meg. Etter et to meters fall midtveis i elva mistet Schultchen bevisstheten.

Da han kom til seg selv, lå han på elvebredden.

Men kameraten var borte.

- Jeg gikk flere ganger opp og ned elvebredden. Man blir så konsentrert, jeg visste at det ikke var hjelp å få.

35-åringen var tynnkledd, og etter et par timers leting måtte han tenke på å redde seg selv.

- Vi regnet med å bli våte under nedfarten og hadde satt opp telt og lagt ut soveposene. Men jeg var på feil side av elva, og for å redde livet la jeg til slutt på svøm over elvemunningen.

Flere ganger ga han opp og sank ned i vannet, men i hodet surret tankene: Dette kan ikke være slutten.

Og nok en gang våknet han på bredden. Tanken på kameraten jaget ham til å lete videre.

Men etter 20 timers resultatløs leting satte han kursen mot Fauske. To døgns gange seinere, bare avbrutt av søvnløse timer i teltet, kom han til E6 og fikk haik videre.

Varslet kjæresten

- Kjæresten til Ralf måtte varsles. Det var fryktelig. Hun brøt sammen. Hun skjønte det med en gang jeg ringte. Nå vil hun og en annen kamerat komme hit og lete. Jeg har sagt at det ikke er noen vits, men jeg kan ikke nekte dem heller, sier Jan-Christoph.

ERFAREN: Ralf Dick (41) hadde lang erfaring med ville elvestrøk og røff natur. Letingen etter ham fortsetter i dag.
UVIRKELIG: - Jeg ble presset under vann hele tida, og steinene suste forbi meg, sier Jan-Christoph Schultchen (35).