Kakaduen Figaro sjokkerer forskere

Se den lille fuglen gjøre noe høyst uvanlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den lille kakaduen Figaro kan ha snudd hele forståelsen av verktøybruk på hodet, viser en forskningsrapport gjengitt i Ars Technica.

Aldri før har forskerne sett at en papegøye lager og bruker verktøy.

Bruker verktøy Kakaduen Figaro lever i fangenskap utenfor Wien, hvor han observeres av folk på det lokale universitetet. Plutselig en dag gjorde Figaro noe som sjokkerte forskerne. Da en stein havnet på utsiden av nettinggjerdet, hentet Figaro en pinne for å fiske den tilbake.

Dette er høyst uvanlig oppførsel for en kakadue, skriver Ars Technica.

Forskerne la også en nøtt på utsiden av nettingen, for å se om det samme ville skje igjen. Først prøvde Figaro å dra til seg nøtten med en pinne han fant på bakken. Da det ikke gikk, knakk han en bit av rekkverket.

Smarteste fuglen i buret Forskerne prøvde samme forsøk på en annen hannfugl, for å se om den ville bruke verktøy. Men til ingen nytte.

Likevel ser det ut til at en hunnfugl i samme bur har blitt inspirert av Figaros oppførsel.

Etter å ha sett hannfuglen i aksjon med pinnen, prøvde hun også å stikke pinner gjennom hullene for å skaffe seg nøtter.

Men i motsetning til Figaro prøvde hun ikke pinner med flere størrelser. Forskerne mener Figaro har utviklet et minimumsnivå av «fysisk intelligens». Kakaduen kan normalt ikke bruke verktøy, men under de riktige omstendighetene kan den utvikle slike egenskaper.

Sjelden egenskap Å bruke og lage verktøy har vært en av de definerende trekkene ved mennesket, og forskere trodde lenge at mennesket var den eneste arten som kan bruke verktøy. I senere tid har de imidlertid funnet eksempler på verktøybruk hos aper og andre pattedyr. Slik oppførsel har også blitt påvist hos andre fuglearter, som for eksempel kråkefugler.

Men det er første gang at en papegøye har vist slike ferdigheter.