Kakaobøndene smaker sjokolade for første gang

Ansiktene deres sier alt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mange av dem som produserer råstoff for produkter som de fleste av oss tar for gitt, har ikke selv råd eller tilgang til produktene.

Et eksempel er kakaobøndene i Elfenbenskysten, verdens ledende eksportør av kakaobønner.

Første smak Reporter Selay Marius Kouassi fra den nederlandske TV-kanalen Metropolis, reiste til M'batto i Elfenbenskysten i forbindelse med innspillingen av en dokumentar om klasseskiller og den globale matvarehandelen.

Der lot han fattige kakaobønder få smake på produktet de har mye av æren for.

Se video øverst i saken.

Sperret opp øynene En av bøndene han møtte var N'Da Alphonse.

Han har aldri sett eller smakt på maten som har blitt produsert med kakaobønnene han har dyrket.

I det Alphonse tar en bit av sjokoladen sperrer han opp øynene.

- Det er søtt. Jeg hadde ingen anelse om at kakao kunne være så godt. Nydelig!

- Du har aldri smakt det før? spør Kouassi.

- Nei, dette er første gang i mitt liv.

- Et privilegium Senere dro han rundt i landsbyen for å la sine medarbeidere få en smakebit.

De ble like begeistret som Alphonse.

- Er du 100 prosent sikker på at dette er laget av kakaobønner? Vi klager ofte på at kakaodyrking er hardt arbeid, men nå kan vi endelig nyte resultatet. Det er et privilegium å få smake, sier en av dem.

Lavt lønnet Landet produserer mer enn 30 prosent av alle bønnene som dyrkes verden over.

Ifølge CCN går kun tre prosent av pengene du betaler for en sjokoladeplate til bøndene som dyrker bønnene. Resten går til folk høyere oppe i leverandørkjeden.

- Prisen per kilo har ikke økt i det siste. Det gjør situasjonen vår vanskelig, ser Alphonse til Metropolis TV.

Elfenbenskystens bønder tjener under 60 kroner på en dag.

I landet koster en sjokoladeplate rundt 17 kroner.