Kake-dom i Høyesterett

John Waagaard (25) kastet kake på finansminister Kristin Halvorsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er statsrådens bruk av dyrebar arbeidstid til dusjing og skifte av klær rikets øverste dommere skal ta stilling til.

Høyesteretts kjæremålsutvalg har sluppet 25-åringens anke over lovanvendelsen inn gjennom nåløyet til realitetsbehandling.

Dette betyr at fem høyesterettsdommere skal dømme i saken, som kommer opp fredag den 26. oktober.

Ufrivillig fravær

Waagaard ble dømt både i Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett etter straffelovens paragraf 99, for å ha hindret en statsråd i å utøve sin virksomhet. Etter at Halvorsen fikk kaka i hodet utenfor Regjeringskvartalet i Akersgata den 18. oktober for to år siden, valgte hun ifølge egen forklaring å reise hjem for å dusje og skifte klær.

– Dette førte til at jeg fikk et ufrivillig fravær fra kontoret på ca. en time, har statsråden forklart. Høyesterett på sin side skal bruke fire timer i rettssalen på å belyse saken.

Statsoverhode

Ifølge lagmannsretten betyr dette at Halvorsen ble forsinket/satt ut av funksjon i sitt arbeid som statsråde den angjeldende dagen med ca. en time.

KAKEKASTER: John Waagard må møte i Høyesterett. Foto: Jaques Hvistendahl
KAKEKASTER: John Waagard må møte i Høyesterett. Foto: Jaques Hvistendahl Vis mer

– Bløtkakekastinga rammes da av den aktuelle paragrafen i straffeloven. Det er naturlig å si at hun har vært «hindret» fra å utøve sin virksomhet som statsråd, mener lagmannsretten.

Forsvarer Stabell hevdet i lagmannsretten at sakens karakter og alvorlighetsgrad, reelle hensyn og formålsbetraktninger tilsier at kakekastinga ikke rammes av en så streng straffebestemmelse som i straffelovens kapittel om «Forbrytelser mot Norges Statsforfatning og Statsoverhoved».

Fengselsstraff

Dette var en argumentasjon som lagmannsretten kontant avviste.

Lagmannsretten skriver imidlertid at kakekasting utvilsomt er av de mindre alvorlige overtredelser av straffelovens paragraf 99.

– Det ble ikke utøvd vold eller framsatt trusler, konkluderer dommerne.

Waagaard ble i tingretten og lagmannsretten dømt til ubetinget fengsel i 30 dager. Førstestatsadvokat Marit Bakkevig hadde påstått ubetinget fengsel i 45 dager.

Provosert

25-åringen forklarer at han kastet kaka, fordi han var provosert over at en leder i SV hadde blitt finansminister.

– Jeg håpet at kastinga av kaka ville skape debatt om utnevnelsen, sa han.