Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kakefesten er planlagt

Erna Solberg er trygg på seier, men tror verken hun eller Jens Stoltenberg får over 30 prosent.

BLÅTT I BLÅTT: Det ser bra ut for Erna Solberg på valgdagen, men selv med valgseier vil det ta en måned med møter og forhandlinger før hun kan danne ny regjering. Her sammen med Stian Berger Røsland og Fabian Stang på vandring nedover langs Akerselva i går. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
BLÅTT I BLÅTT: Det ser bra ut for Erna Solberg på valgdagen, men selv med valgseier vil det ta en måned med møter og forhandlinger før hun kan danne ny regjering. Her sammen med Stian Berger Røsland og Fabian Stang på vandring nedover langs Akerselva i går. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag avgjøres det. Erna Solberg og mannen Sindre skal selv plassere sine stemmer i valgurnen på Apeltun skole i hjembyen Bergen. Målingene har sett bra ut lenge for Solberg, og hun er trygg på seier.

Men hun har ikke lyst til å gjette på hvor mange prosent oppslutning hun kommer til å få.

- Jeg tror ikke vi ser 30-tallet. Det tror jeg ingen av partiene gjør, sier Solberg til Dagbladet.

Kakefest 13.30 Likevel er partiet hennes så sikre på seier at pressekonferansen klokka 12 tirsdag, med påfølgende kakefest klokka 13.30 på Høyres hus, allerede er planlagt.

I går hadde Erna Solberg en rolig dag etter ukesvis med intens valgkamp, med tur langs Akerselva i Oslo for å møte velgere sammen med ektemannen Sindre Finnes, ordfører Fabian Stang og byrådsleder Stian Berger Røsland.

Forhandlinger venter I morgen starter et nytt hardkjør med møter og forhandlinger, som vil vare i flere uker.

Erna Solberg har tidligere sagt til Dagbladet at hun for så vidt er forberedt på at Arbeiderpartiet kan bli Norges største parti etter valget. Det viktigste for henne, er at den borgerlige blokken totalt sett blir størst. Hennes invitasjon til regjeringsforhandlinger har gått bredt ut til alle partiene.

Plan B, C, D... Dagen før valget vil hun ikke røpe noe om noen plan B, C, D eller E.

- Jeg har sagt at jeg vil ha med alle fire, holder hun fast ved.
Hun legger likevel ikke skjul på at det er viktig for henne at Høyre blir sterkest mulig. Partnerne Venstre og KrF på den ene sida, og Frp på den andre, er uenige om mye.

Ingen avklaring Hvem som blir med i en ny regjering, og med hvilken styrke, kan det ta tid å få avklart. Det skjer ikke denne uka. Denne uka skal alle partiene ha interne møter.

I morgen holder KrF-leder Knut Arild Hareide telefonkonferanse med sentralstyret. Torsdag holder de et fysisk møte «dersom situasjonen tilsier det».

Venstre holder også møte i sentralstyret tirsdag. Torsdag møtes den nye stortingsgruppa. Der får Venstre-leder Trine Skei Grande mandat til å gå i forhandlinger.

Frp holder også sentralstyremøte tirsdag, der de analyserer valgresultatet og gjør seg klare for forhandlinger.

- Hemmelig hotell Sist av alle møtes Høyre.

- Vi har vårt møte med stortingsgruppen og sentralstyret på fredag, og får vårt mandat i den runden, sier Erna Solberg.

Forhandlingene vil trolig starte mandag om en uke på et hotell i Oslo-området. Hvilket det blir, holdes foreløpig hemmelig. Både prosess og politikk skal diskuteres.

- Alle skal få - Som «mor» for regjeringsprosjektet, hva er viktig når du skal lede forhandlingene?

- Vi skal finne fram til åpne, gode måter å samarbeide på. Alle skal få gjennomslag for noe som er viktig for dem, samtidig som vi finner en retning som alle føler de kan gå i, sier Erna Solberg.

Solberg har tro på at valgdeltakelsen kan bli høy i år.

... EVENTUELT BLÅTT OG GRØNT: Erna Solberg nøt en roligere dag i går. I dag avgjøres det norske stortingsvalget. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
... EVENTUELT BLÅTT OG GRØNT: Erna Solberg nøt en roligere dag i går. I dag avgjøres det norske stortingsvalget. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

- Det blir et tydelig valg mellom to alternativer, sier høyrelederen.

Selve regjeringsskiftet skjer ikke før i neste måned. (Se faktaboks).

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media