Kakekaster (22) anket dommen, møtte ikke i retten. Dømt på ny

Angrep Solveig Horne under Pride-paraden.

ANGREPET: Likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) ble under Pride-paraden i Oslo 25. juni angrepet med ei barberskumkake av den domfelte britiske kvinnen. Foto: Erik Fosheim Brandsborg / NTB Scanpix
ANGREPET: Likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) ble under Pride-paraden i Oslo 25. juni angrepet med ei barberskumkake av den domfelte britiske kvinnen. Foto: Erik Fosheim Brandsborg / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den 22-årige britiske kvinnen som under Pride-paraden i Oslo angrep likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne med ei barberskumkake, ble i tingretten dømt til 45 dagers fengsel, men anket dommen.

Nå har Borgarting lagmannsrett besluttet å forkaste kvinnens anke over skyldspørsmålet, i tråd med påtalemyndighetens begjæring. I tillegg har de gitt samme straff som i tingretten.

Det var ikke uventet at hun uteble. Marit Bakkevig, aktor

Årsaken til at skyldanken er avvist, er at 22-åringen ikke møtte i retten.

- Hun ble stevnet til rettsmøte før hun ble løslatt etter tingrettsdommen, og fikk da opplyst at skyldanken ville bli avvist dersom hun ikke møtte. Det var ikke uventet at hun uteble, sier statsadvokat og aktor Marit Bakkevig til Dagbladet.

Dro fra Norge

Etter hendelsen 25. juni ble kvinnen varetektsfengslet fordi politiet fryktet at hun ellers ville flykte fra Norge. Under rettssaken i tingretten måneden etter nektet hun straffskyld, men ble likevel dømt.

Den britiske kvinnen satt til sammen 30 dager varetektsfengslet før hun ble løslatt, og forlot landet. Hun har ikke kommet tilbake.

- Tingretten kom til at det ikke var fare for unndragelse som ville påvirke ankebehandlingen, forklarer Bakkevig.

Bevegelsesfrihet

Lagmannsretten slutter seg til tingretten, som understreket hvor viktig det er at regjeringsmedlemmer skal kunne fortsette å bevege seg fritt.

«Den omstendighet at handlingen i vår sak (...) ikke objektivt innebar direkte fysisk fare for den angrepne, kan ikke være avgjørende», skriver retten, som besto av tre lagdommere og fire meddommere.

TILFREDS: Aktor Marit Bakkevig mener det er viktig at regjeringsmedlemmer kan gå fritt uten å frykte angrep, og er tilfreds med dommen.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
TILFREDS: Aktor Marit Bakkevig mener det er viktig at regjeringsmedlemmer kan gå fritt uten å frykte angrep, og er tilfreds med dommen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer

Under tingrettsbehandlingen mente kvinnens forsvarer Kaja de Vibe Malling at det ikke var ført tilstrekkelig bevis for at Horne ble angrepet fordi hun sitter i regjeringen, men det ble ikke tatt til følge.

- For strengt

Malling uttrykte i tillegg forundring over at dommen var såpass streng; dommen mot mannen som i 2006 kastet ei kake på daværende finansminister Kristin Halvorsen, ble først 30 dagers fengsel, men seinere ble den opphevet av Høyesterett.

- Halvorsen-saken var annerledes, hun ble angrepet på trappa på arbeidsplassen, mens Horne var på oppdrag i en folkemengde. Det er mer skremmende og mer rettet mot henne personlig, ikke politikken som sådan, sier aktor Bakkevig.

- I tillegg har det vært en allminnelig økning av straffenivået de siste ti åra, og terrorfaren er større. Allmennpreventivt er det viktig med en såpass streng straff, sier statsadvokaten.

Frykt

Under tingrettssaken forklarte Horne seg via videoopptak, og sa hun fremdeles følte frykt etter hendelsen.

- Jeg har tenkt på «hva om det hadde vært noe annet enn barberskum - et våpen eller en væske». Jeg har også tenkt på sikkerheten, og at noen kunne komme så fort på uten å at noen oppdaget det, sa ministeren.

Den dømte kvinnen slipper å betale saksomkostninger, siden hun verken har inntekt eller fast bopel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer