FÅR KAKE OVER SEG: Likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) fikk ei kake i ansiktet da hun deltok på Pridefestivalen. Foto: Erik Fosheim Brandsborg / NTB Scanpix
FÅR KAKE OVER SEG: Likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) fikk ei kake i ansiktet da hun deltok på Pridefestivalen. Foto: Erik Fosheim Brandsborg / NTB ScanpixVis mer

Kakekaster dømt til 45 dagers fengsel

Kastet barberskumkake på Solveig Horne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 22 år gamle britiske kvinnen som kastet barberkremkake på likestillingsminister Solveig Horne (Frp) under Oslo Pride-paraden lørdag 25. juni, er dømt til 45 dagers fengsel.

- Jeg tar dommen til etterretning. Nå skal jeg bruke et par dager og i samråd med klienten vurdere om vi skal anke, sier kvinnens forsvarer Kaja de Vibe Malling til Dagbladet.

Advokaten sier 22-åringen er skuffet over utfallet, men forberedt på at retten la til grunn at det var hun som klinte kaka i ansiktet på ministeren.

Nekter skyld

Dommen er i tråd med aktors påstand. Hun får fradrag på 16 dager på grunn av tilsvarende antall dager i varetekt.

«Retten er ikke i tvil om at handlingen voldte fare for at Horne ble hindret eller påvirket i sin virksomhet som statsråd. Den mest sannsynlige konsekvensen av angrepet var at Horne i det minste ville ta en pause fra sin deltakelse i folketoget noen minutter, mens hun fikk vasket bort det hun var tilgriset med, og mens det ble vurdert om dette var noe skadelig», står det i dommen.

OVERRASKET: Den dømte 22-åringens forsvarer Kaja de Vibe Malling sier hun er overrasket over at straffen er såpass streng. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
OVERRASKET: Den dømte 22-åringens forsvarer Kaja de Vibe Malling sier hun er overrasket over at straffen er såpass streng. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

Den 22 år gamle britiske kvinnen nektet straffskyld på alle tiltalepunkter, og nektet å forklare seg for retten. 27. juni ble hun varetektsfengslet i fire uker, fordi retten kom til at det var fare for at hun ellers ville forlate Norge før hovedforhandlingen.

Advokat Malling mener det ikke er ført tilstrekkelig bevis for at Horne ble rammet av kaka i kraft av sin rolle som regjeringsmedlem.

- Streng straff

Hun sier det mest overraskende ved dommen er at straffen er såpass streng. I 2006 ble en mann i lagsmannsretten dømt til 30 dagers fengsel for å kaste ei kake på daværende finansminister Kristin Halvorsen. Dommen ble seinere opphevet av Høyesterett.

- Jeg har lest dommen, og det min klient er dømt for, er ikke mer alvorlig enn den hendelsen, sier hun.

Da Horne forklarte seg i retten i går, via videoopptak, sa hun at hun fremdeles føler frykt etter hendelsen.

- Jeg har tenkt på «hva om det hadde vært noe annet enn barberskum - et våpen eller en væske». Jeg har også tenkt på sikkerheten, og at noen kunne komme så fort på uten å at noen oppdaget det, sa ministeren.

Den dømte kvinnen slipper å betale saksomkostninger, siden hun verken har inntekt eller fast bopel.