Feriemareritt:

- Kakerlakker alle veier

Husokkupanter ramponerte ferieleiligheten til Ole Roald Dyrnes og familien. - Jeg kan ikke skjønne at de har klart å bo der.

SJOKK: Ole Roald Dyrnes fikk seg en overraskelse da han endelig fikk se leiligheten sin. Foto: Terje Aspdahl, Spaniaavisen
SJOKK: Ole Roald Dyrnes fikk seg en overraskelse da han endelig fikk se leiligheten sin. Foto: Terje Aspdahl, Spaniaavisen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et nesten to års feriemareritt er endelig over for Ole Roald Dyrnes og familien. I 2010 kjøpte de en feriebolig i La Florida i Orihuela Costa, like utenfor Torrevieja. Vinteren 2020 bestemte de for å kjøpe leiligheten under, slik at hele storfamilien kunne nyte den spanske sola sammen.

Men ikke lenge etterpå inntok husokkupanter leiligheten. Husokkupanter er et vanlig fenomen i Spania, og de siste åra har det vært rundt 100.000 okkuperte boliger i landet, viser anslag fra det spanske sentralbyrået INE.

En nabo av familien sendte en SMS og sa at en kvinne og hennes to barn hadde tatt seg inn i leiligheten.

- De bodde i den som at de selv eide den, forteller Dyrnes til Dagbladet.

Spaniaavisen har tidligere omtalt saken.

De 17 neste månedene skulle vise seg å bli en tids- og energikrevende prosess i det spanske rettssystemet.

- Vi møtte aldri fysisk opp i retten selv, det var advokaten vår som tok seg av. Motparten, hun som hadde flytta inn i leiligheten, møtte aldri opp i rettssakene. Prosessen tok veldig lang tid.

FAR OG DATTER: Ole Roald Dyrnes og dattera Tomine Edvardsen Dyrnes utenfor leiligheten i Spania. Foto: Terje Aspdahl, Spaniaavisen
FAR OG DATTER: Ole Roald Dyrnes og dattera Tomine Edvardsen Dyrnes utenfor leiligheten i Spania. Foto: Terje Aspdahl, Spaniaavisen Vis mer

Unngikk familien

- Det må jo ha vært en spesiell situasjon å være i?

- Ja, det var det. Vi eier jo den leiligheten over, og så bodde hun og barna under, liksom. Det var helt absurd, sier Dyrnes. Han forteller at kvinnen oppholdt seg i leiligheten, da de i fjor sommer var på ferie og bodde over.

- Når vi var der unngikk de som regel oss. Det var mer aktivitet når vi ikke var det, sier Dyrnes.

Han forteller at prosessen med å få tilbake leiligheten har kostet dem dyre dommer.

- Det kom seinest en regning i dag. Hjelp fra advokat og låsesmed vil jeg tro vi har brukt rundt 50 000 kroner på.

Må totalrenoveres

Dyrnes, som til vanlig jobber som fisker, kunne ikke tro hva han så og luktet da han for første gang på mange måneder fikk se leiligheten sin igjen.

- Leiligheten må totalrenoveres. Jeg kan ikke skjønne at de har klart å bo der. Det var fult av søppel og alt mulig. Lukta var så tung at jeg ikke kunne puste med nesa. Da vi begynte å flytte på ting kravla det fram kakerlakker alle veier. Vi trodde vi skulle beholde kjøkkenet, men vi har bare revet alt. Nå er det bare et tomt skall.

- Hva tror du utgiftene på renoveringen blir?

- Jeg vet ikke eksakt, men i hvert fall over 100 000, sier Dyrnes.

Nå gleder han seg til å få hele familien ned til ferieparadiset sitt, selv om det tok mye lengre tid enn det han noen gang kunne sett for seg.

- Vi satser på neste år, avslutter han.

SØPPEL OVERALT: Slik så det ut da familien fikk seg leiligheten sin. Foto: Terje Aspdahl, Spaniaavisen
SØPPEL OVERALT: Slik så det ut da familien fikk seg leiligheten sin. Foto: Terje Aspdahl, Spaniaavisen Vis mer

«Juridisk salat»

- For mange kan dette være et skikkelig mareritt, sier Erik Saune til Dagbladet. Han er advokat i Scan Law, et skandinavisk advokatkontor i Alfaz del Pi på Costa Blanca, mellom Alicante og Valencia.

Saune sier at han støtt og stadig hører om slike saker, og kaller det hele en «juridisk salat». Han forteller at menneskene som tar seg inn og bor i boligene ofte er folk som ikke har økonomi til å gjøre opp for seg.

Har okkupanter vært i boligen over 48 timer uten at politiet er kontaktet, så kan ikke inntrengere uten videre kastes ut, sier spansk lov. Derfor er det viktig at leiligheten er utstyr med en alarm, slik at det da går under kategorien innbrudd.

De forskjellige regionene i Spania utøver imidlertid disse reglene på forskjellige måter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer