Kakhovka-demningen: - Veiene vaskes bort

22 000 mennesker trues av oversvømmelse etter at en demning tirsdag ble sprengt i Kherson-regionen. I enkelte områder kommer ikke redningsmannskapene fram.

OVERSVØMT: Vannet flommer over i byen Nova Kakhovka, en by med drøyt 40 000 innbyggere i Kherson-regionen, etter at Khakovka-demningen ble sprengt. Foto: Alexei Konovalov / TASS / Sipa USA
OVERSVØMT: Vannet flommer over i byen Nova Kakhovka, en by med drøyt 40 000 innbyggere i Kherson-regionen, etter at Khakovka-demningen ble sprengt. Foto: Alexei Konovalov / TASS / Sipa USA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidlig tirsdag morgen norsk tid ble den 30 meter høye Kakhovka-demningen sprengt. Den ligger på Dnipro-elva i Kherson-regionen i Ukraina.

Demningen rommer 18 kubikkilometer med vann og er viktig for Ukrainas vannforsyning. Til sammenligning rommer Norges største demning, Storglomvatn, 3,5 kubikkilometer.

Bilder viser at demningen har bristet, og at det flommer vann gjennom den. Den lokale guvernøren Vladimir Leontyev anslår at vannstanden i den nærliggende byen, russisk-okkuperte Nova Kakhovka, kan øke med opptil tolv meter.

Russisk-innsatte myndigheter sier at 22 000 personer bor i områder som risikerer å bli oversvømt, skriver nyhetsbyrået Reuters.

- Når ikke fram

Anton Gerasjenko, rådgiver for Ukrainas innenriksminister, skriver på Telegram at 742 personer hadde blitt evakuerte ved 10-tida tirsdag.

Vannet fortsetter å strømme på, advarer han.

- Evakueringen av befolkningen fortsetter, men dette arbeidet kompliseres av at veiene vaskes bort. Redningsmannskapene når ikke fram til enkelte områder på høyre bredd av Kherson-regionen, skriver Gerasjenko videre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer