Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kakk den i hodet med noe hardt

Politiet ba Stine drepe kattungen hun hadde reddet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Stine Reitan og en venninne var på vei mot Namsos mandag kveld i forrige uke da de fikk øye på noe som rørte seg i veikanten.


Jentene stoppet bilen, og gikk ut for å sjekke hva det var.

- Der satt det en liten kattunge ved en søppelsekk i grøfta, forteller Reitan til Dagbladet.no.


Den svarte og hvite kattungen på åtte-ni uker hadde skrapt seg ut av den sorte søppelsekken. Det skjønte jentene fordi posen var knyttet igjen i toppen, og revet i stykker.

Stine tok med seg den forkomne kattungen hjem, og ringte veterinæren for å melde fra om hva hun hadde funnet, sent mandag kveld. Dagen etter ringte hun politiet for å få hjelp til å finne ut hva hun skulle gjøre med den.

Men Nord-Trøndelag politidistrikt hadde lite å tilby:


- De sa de ikke hadde kapasitet til å hjelpe, og ba meg isteden finne noe hardt og kakke den i hodet med, sier Reitan.

Hun forteller at det ikke var det hun hadde ventet seg.

OPPGITT: Her fant Stine Reitan den forlatte kattungen i veikanten. Den sort-hvite pusen hadde klort seg ut av en søplesekk. Foto: HARALD SÆTERØY/TRØNDER-AVISA
OPPGITT: Her fant Stine Reitan den forlatte kattungen i veikanten. Den sort-hvite pusen hadde klort seg ut av en søplesekk. Foto: HARALD SÆTERØY/TRØNDER-AVISA Vis mer

- Vi fikk jo høre at vi kunne prøve å finne eieren, men vi skjønte jo at den som hadde kastet kattungen fra seg i veikanten, ikke ville melde seg. Jeg synes jeg kunne fått et bedre råd enn at jeg skulle slå den i hjel, sier Reitan.

- Finneren tar på seg et ansvar

Det var Trønder-Avisa som først fortalte historien om Stine og katten i dag.

Leder ved operasjonssentralen i Nord-Trøndelag medgir overfor Dagbladet.no at Reitan ble foreslått å ta livet av kattungen.

- Jeg har snakket med vedkommende som tok imot meldingen, og det er riktig at avliving ble kastet fram som en mulig løsning, sier Jan Birger Jacobsen.


- Avliving ved å kakke katten i hodet?

- Den direkte ordlyden kjenner jeg ikke, men det ble lagt fram flere mulige løsninger, sier Jacobsen.

- Er det vanlig å be folk som finner dyr om å utføre avliving?

image: - Kakk den i hodet med noe hardt

- Det er veldig situasjonsavhengig, vi spør jo om noen kan ta av seg katta, og vi vurderer alle mulige løsninger. Men det er nok samtidig sånn at den som tar vare på katta tar på seg et visst ansvar, selv om vi prøver å bidra til løsninger. Det som er klart er at politiet ikke kan ta seg av alle dyr som blir funnet, sier Jacobsen til Dagbladet.no.

Han legger samtidig til at politiet liker dårlig at noen har forlatt en katt i en søppelpose på veien for å dø.

- Det er jo et åpenbart brudd på dyrevernloven å etterlate seg et dyr i en plastpose, dersom dette stemmer, sier Jakobsen.

Ekkel sak

Hverken Mattilsynet eller Falken kunne hjelpe Stine og kattungen, og i hver samtale ble hun nærmest oppfordret til å ta livet av den.

- Vi fikk omtrent beskjed om at siden vi hadde vært så «dumme» å ta med oss katten, måtte vi selv ta ansvar for den. Ingen kunne hjelpe oss, sier en oppgitt Reitan.

I en uke bodde Lucifer, som kattungen nå ble kalt, hjemme hos Stine i Namsos.

Men den ettårige katten som allerede bor i huset likte absolutt ikke nykomlingen, og det ble etter hvert umulig å beholde Lucifer.

- Vi ble jo knyttet til den i løpet av den uka, men vi er selvfølgelig veldig glad i den som har vært vår i over et år, sier

Og da ingen ville ta imot den hjemløse kattungen, ble enden på historien ble at Stine Reitan til slutt måtte ringe til Namsen Dyrehospital for å få den avlivet. 

Hun er ganske oppbrakt over at det til slutt ble hun som måtte ta avgjørelsen om å ta livet av kattungen, og synes hele saken har vært ekkel.

- Det er klart det er synd når man er glad i dyr og forsøker å gjøre en god gjerning, at man ikke kan få noe hjelp. Det triste er at om jeg ser en plastpose i grøfta en annen gang, vil jeg nok bare kjøre videre, og heller håpe at bilen bak meg stopper, sier hun.

LUCIFER: Stine Reitan kalte kattungen Lucifer mens hun lette etter et nytt hjem til den.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!