Kaksemøbler til bispegården ble ikke velsignet

KRISTIANSAND (Dagbladet): IKEA-møbler holdt ikke mål da Agder-bisp Olav Skjevesland skulle innrede sitt nye hjem. Departementet vurderte om han personlig skulle kreves for penger etter innkjøp av kaksemøbler i hundretusenkronersklassen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kirkedepartementet nektet plent å betale for møblering i Skjeveslands hjem i bispeboligen. Men etter nesten fire måneders krangling valgte man å krype til korset - og betale regningen på snaut 109000 kroner for designmøblene.

- En bagatellmessig sak, mener biskop Olav Skjevesland. Han sier utgiftene til spisestuemøblementet er for «peanuts» å regne i forbindelse med hans innflytting i bispeboligen i Kristiansand.

Hadde ikke fullmakt

Uten fullmakter valgte den nye biskopen og hans kone et svært eksklusivt Hødnebø spisestuemøblement i flammebjerk.

Leverandøren beskriver møblene som et håndverksprodukt for en svært liten, men spesielt kvalitetsbevisst og pengesterk kundegruppe. Møblene i Nørholm-serien blir levert med; selvsagt - evighetsgaranti!

Av fakturaen framgår at spisebordet alene koster 18600 kroner. Et todelt framskap til 29000 og et anretningsbord til 11500 hørte også med. Leveringen omfattet dessuten et gulvteppe til 16490 kroner. Handelen var så stor at det ble gitt 15 prosent prosjektrabatt.

Biskopen fikk regningen i retur da han i mars i fjor forsøkte å få departementet til å betale.

Deretter fulgte en lang og til dels uforsonlig brevveksling mellom departementet og foskjellige involverte. Utfallene og personkarakteristikkene skal være så sterke at brevene er unntatt offentlighet fordi de inneholder «sensitive personopplysninger».

Det er på det reine det omstridte møbelkjøpet var årsaken til at Kristiansands eksbyarkitekt, Alv Erikstad, fratrådte sitt mangeårige verv som formann i tilsynet for Agder bispebolig.

Skal selv møblere

For å unngå en komplett skandale ved at leverandøren måtte hente varene tilbake, valgte departementet i juni å punge ut.

Det offentlige er og belastet for innkjøp av en bokreol og gardiner til bispeboligen.

- Det er ikke det offentliges oppgave å møblere og utruste bispeboligene, sier ekspedisjonssjef Ole Herman Fisknes.

Han sier man på et tidspunkt vurderte å la biskopen selv betale regningen.

- Når det skjer ting uten tilstrekkelige fullmakter, er det den som agerer som må ta ansvaret, sier Fisknes.