Kaksene går fri

Stoltenberg-regjeringen kutter med hard hånd i alle budsjetter, men rører ikke de rikeste i sitt reviderte nasjonalbudsjett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er utrolig at signalene fra vårens lønnsoppgjør om grådighetskultur og økte forskjeller ikke har nådd fram til Jens Stoltenberg. Det er overraskende at en ung karismatisk leder som Stoltenberg ikke benytter anledningen til å vise noe av sitt politiske prosjekt. Her er tilfeldige kutt i fellesøkonomien, men ingen tiltak mot grådighetskulturen.

Visjonsløst

- Her er ingen visjon, bare administrasjon, sier SVs finanspolitiske talsmann Øystein Djupedal.

I går sa LOs nestleder Gerd-Liv Valla at hun ventet konkrete innstrammingstiltak overfor de rikeste nå.

Men alt finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen sa i går, var at det vil komme tiltak i neste års budsjett som legges fram 4. oktober.

- De som har sterkest økonomi må bidra noe mer. Men vi har ikke klart for oss hvilke forslag det er aktuelt å fremme, sa Schjøtt-Pedersen på sin pressekonferanse i går.

Men dette er for svakt, mener LO.

Skuffelse i LO

- Fordelingspolitikken er for svak i revidert. Det er en nokså utbredt skuffelse i fagbevegelsen over at regjeringen ikke benytter anledningen til fordelingstiltak, særlig etter det vi har vært gjennom denne våren og etter at fordelingspolitikken har ligget nede flere år, sier LOs sjeføkonom Stein Reegård.

- Det kan ikke være vanskeligere å innføre noe mer rettferdig beskatning av aksjeinntekter midt i året enn å svekke sykelønnsordningen, tvert imot. Skatt på aksjeutbytte er det en stor fordel å innføre i revidert framfor i en mer langdryg prosess hvor selskapene kan tilpasse seg, sier Reegård.

Sentrumspartiene sier det er fornuftig av regjeringen å vente til statsbudsjettet med skattetiltak. Men da må det monne.

I likhet med SV går Sp-leder Odd Roger Enoksen inn for skatt på aksjeutbytte.