- Kakseskatten rammer ikke

De 500 rikeste i Norge slipper kakseskatt fordi de står oppført med «bare» 500 000 kroner i vanlig lønn. Gjennomsnittlig har de en bruttoinntekt på hele 19,6 millioner, men betaler bare 23 prosent skatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dette avsløres i en undersøkelse SSB har gjort for Dagbladet.

- Skattesystemet vårt bidrar ikke til å utjevne forskjellene mellom de rikeste skattyterne og andre. Det er faktisk slik at systemet forsterker forskjellene, siden ulikheten er større etter skatt enn før skatt, sier skatteprofessor Ole Gjems-Onstad ved Handelshøyskolen BI.

For to år siden ble det innført et nytt trinn på toppskatten. Har du svært høy lønnsinntekt, stiger marginalskatten din fra 49,5 prosent til 55,3 prosent. I tillegg ble det for ni år siden innført et nytt trinn på arbeidsgiveravgiften på inntekt over 16 G.

Den nye toppskatten ble raskt døpt om til kakseskatten. I år 2000 lå innslagspunktet på kakseskatten på 762700 kroner.

Dagbladet fikk SSB til å lage en oversikt over de ulike inntektspostene i selvangivelsen for de 500 rikeste for skatteåret 2000. I snitt har de en bruttoinntekt på hele 19,6 millioner kroner. Men bare 501700 kroner er vanlig lønn og 74300 kroner er pensjonsinntekter. Og det er av disse inntektene man betaler toppskatt og kakseskatt.

Tilstramming

Da Ap i høst forhandlet med sentrumsregjeringen om statsbudsjettet, var en tilstramming av kakseskatten et sentralt krav fra Stoltenberg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer