Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kalashnikov spurte patriarken om han var ansvarlig for manges død

Skrev til patriarken at han var i sjelelig pine før han døde.

MANNEN OG HANS VÅPEN: Mikhail Kalashnikov med sitt våpen. AP Photo/Vladimir Vyatkim Scanpix
MANNEN OG HANS VÅPEN: Mikhail Kalashnikov med sitt våpen. AP Photo/Vladimir Vyatkim Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Min sjelelige pine er umulig å bære, skrev Mikhail Kalashnikov i et brev til den russiske patriarken Kirill i mai 2012. Det skriver avisa Izvestia i dagens utgave. Kalashnikov døde for tre uker siden, lille julaften i fjor.

- En Guds slave
Mikhail Kalashnikovs designet under 2. verdenskrig tidenes mest effektive automatvåpen. Kalashnikov - eller AK-47 - har tatt livet av millioner av mennesker, og er et etterspurt våpen til denne dag i en rekke væpnete konflikter over hele verden. Totalt rundt 100 millioner Kalashnikov-våpen skal være solgt.

- Jeg har ennå det ubesvarte spørsmålet. Hvis mitt våpen har krevd menneskers liv, kan det være at jeg, en kristen og en ortodoks troende, er ansvarlig for deres død? Spør Kalashnikov i brevet. Brevet er undertegnet - med skjelvende håndskrift - av mannen som i mai 2012 var 93 år, med følgende:

- En Guds slave, designeren Mikhail Kalashnikov.

De store spørsmål
Mikhail Kalashnikov stiller de riktig store spørsmål til overhodet for den russiske kirken i sitt brev.

- Jo lenger jeg lever, desto mer borrer følgende spørsmål seg inn i min hjerne, og jeg lurer på hvorfor Herren tillot menneskene å ha en djevelsk glede av misunnelse, grådighet og aggresjon, skriver Kalashnikov.

Mikhail Malshnikov har tidligere alltid nektet for at han har noe ansvar for menneskers død med sin oppfinnelse. Men han har tidligere sagt at det smerter ham at hans våpen har blitt brukt av kriminelle.

Ble døpt som olding
Brevet til patriarken viser imidleitid en annen side ved mannen som designet det ukompliserte våpenet, som var så enkelt at det lett kan repareres, og brukes i alle situasjoner.

Mikhail Kalashnikov var en rett-troende kommunist, og ble hyllet som en helt av både kommunister og av den patriotiske Putin-staten på slutten av sitt liv.

I brevet til patriarken Kirill skriver Kalashnikov at han gikk til kirken for første gang som 91-åring. Etter det ble han døpt. Brevet som dukket opp i Izvestia har kommet til avisa fra kilder i kirken.