Det populære automatvåpnet Kalasjnikov er i ferd med å bli historie. Foto: AFP PHOTO/Luis ROBAYO/SCANPIX
Det populære automatvåpnet Kalasjnikov er i ferd med å bli historie. Foto: AFP PHOTO/Luis ROBAYO/SCANPIXVis mer

Kalasjnikov blir historie

Automatvåpenet Kalasjnikov er i ferd med å bli historie. Det russiske forsvarsdepartementet har gitt produsenten beskjed om av de slutter å bestille våpenet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var generalstabssjef Nikolai Makarov som ga det som trolig er dødsstøtet til verdens mest populære og pålitelige våpen, denne uka.

Brukt i flagget
Mikhail Kalashnikov designet våpenet i 1947, basert på sine erfaringer som soldat i Den røde hær under 2. verdenskrig. Siden våpenet ble satt i masseproduksjon i 1949 har det gått sin seiersgang verden rundt - eller fra borgerkrig til borgerkrig. Først til sosialistiske frigjøringsbevegelser i Den kalde krigens tid, så fra krig til krig, der pengene og ikke ideologien bestemte hvor våpenet havnet.

Et bilde av våpenet er blant annet brukt i flagget til Mosambik.

Ny type våpen
Reservene av kalasjnikover i det russiske forsvaret er ti ganger så stort som behovet, sier Nikolai Makarov, og man må bruke de våpnene som finnes i reserve før man bestiller nye. I mellomtida ga Makarov beskjed om at fabrikken som produserer kalasjnikov, Izhevsk-fabrikken, må utvikle en ny type våpen som kan erstatte AK-47, som våpenet heter i fagterminologien.

Det russiske forsvarsdepartementet vil ha et nytt våpen, «prinsipielt annerledes når det gjelder kvalitet», sier en kilde i departementet til The Moscow Times.

En representant for våpenprodusenten sier at fabrikkens designere vil presentere et alternativ til Kalasjnikov innen utgangen av året.

Kalasjnikov er beskrevet som et enkelt men genialt våpen. Det er ikke veldig treffsikkert, men et godt håndvåpen i kamp der fienden er 300 meter eller mindre unna.

Mikhail Kalasjnikov (født i 1919) var i utgangspunktet ingen designer. Men oppfinnelsen hans har gjort ham til en sovjetisk og russisk celebritet.

Våpenet kommer også som vodka, tappet i en glasskolbe som er en nøyaktig kopi av våpenet i naturlig størrelse.