Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kald fisk i het jobb

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den omstridte amerikanske toppdiplomaten John Negroponte (65) har fått jobben som supersjef for alle etterretningsorganisasjonene i USA. Stillingen er splitter ny og opprettet for å temme og samle 15 spionorganisasjoner som har snublet for mye i beina på hverandre og kranglet innbyrdes. Dette er de er blitt hardt kritisert for i kjølvannet av terrorangrepet 11. september 2001. I tillegg ønsker Bush-administrasjonen mer kontroll, og Negroponte skal klare det ingen har klart i USA siden etterretningslovene ble laget i 1947.

Kontakten med president Bush vil være nøkkelen til jobben. Den kontakten har Negroponte. President Bush utnevnte ham til FN-ambassadør i 2001 tross stor motstand i Senatet. I FN opptrådte Negroponte lojalt og var en drivende kraft i oppkjøringen til Irak-krigen vinteren 2003. I fjor sommer flyttet Negroponte til Bagdad som ny amerikansk ambassadør, men nå skal han tilbake til Washington for å styre hele USAs spion- og etterretningsnettverk.

John Negroponte arbeidet som politisk rådgiver under Vietnamkrigen. Den språkmektige diplomaten, som er født i London av greske foreldre og oppvokst i Storbritannia, Sveits og USA, lærte seg vietnamesisk. Han ble leder for de hemmelige forhandlingene USA første med nordvietnameserne under Richard Nixon. Ifølge en dokumentar om John Negroponte laget av Erling Borgen mente diplomaten at USA stilte altfor snille krav da de trakk seg ut.

Men det er ambassadørstillingen i Honduras, under Ronald Reagans presidenttid, som hefter mest ved Negroponte. Han skal f.eks. ha latt dødsskvadronene herje fritt, og han lukket øynene for de mange bruddene på menneskerettigheter i regionen. De hardeste kritikerne mener Negroponte var den faktiske lederen for de antidemokratiske contras-styrkene, som står ansvarlig for drap og forsvinninger.

Det er ingen tvil om at John Negroponte er en glitrende diplomatisk begavelse. Han er språkmektig og har erfaring fra viktige brennpunkter i verden gjennom 40 år. Når han nå tar spionstyringen i terrorfryktens USA, er det betenkelig at det dreier seg om en person med et frynsete rykte når det dreier seg om demokratiske verdier og menneskerettigheter. Vi håper at senatorene konfronterer Negroponte med dette når han nå skal til nye høringer i Senatet.