Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kald flukt fra serbisk terror

Serbisk artilleri feiret jula med en storstilt aksjon i Podujevo, nord i Kosovo. Hundrevis av flyktninger rømmer igjen fra krigshandlingene. De har ikke bare varme kuler, men også en kald vinter, som sine fiender.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PÅ FLUKT: I kulde og høy snø er mange hundre flyktninger igjen på flukt i Kosovo.

Julaften slo serbiske styrker til mot seks landsbyer. Kampene med den kosovoalbanske geriljaen UCK fortsatte i går. Til fots og i hestekjerrer er menneskene igjen på flukt i den krigsherjede provinsen. I et rom på 20 kvadratmeter i landsbyen Lapastica holder 60 flyktninger til.

- Det er skam at vi må tigge om mat og husrom, sier en mann til telegrambyrået AP. Sammen med familien er han nettopp kommet fram til Lapastica, og sønnen på sju kan ikke snakke fordi han skjelver av kulda etter at familien har gått i tett snødrev i mange timer.

Norsk ansvar

UCKs politiske talsmann, Adem Demaci, sier at mer enn hundre stridsvogner ble brukt i aksjonene på julaften. To kolonner var rapportert på vei bort fra senteret for trefningene i går, men mange stridsvogner er fortsatt i kampområdet.

De nye kampene gjør overvåkingen av fredsavtalen mellom partene meget vanskelig. Fredag 1. januar overtar Norge formannskapet i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, OSSE. Utenriksminister Knut Vollebæk vil ha det formelle ansvaret for de 2000 internasjonale observatørene som etter planen snart er på plass.

- Må overholdes

- Min appell til Slobodan Milosevic er at avtalen med Richard Holbrooke må overholdes. Det betyr at de serbiske politistyrkene må tilbake til barakkene sine, sier utenriksminister Knut Vollebæk til Dagbladet. Han legger til at appellen om tilbakeholdenhet også gjelder de albanske opprørerne.

- NATO avsto fra å bombe serbiske stillinger i høst fordi Slobodan Milosevic avblåste offensiven mot UCK. Hva skal til for at det igjen skal bli snakk om bombing?
- Det ligger en aktiviseringsordre i det opplegget NATO har. Trusselen er reell. Men jeg synes det er for tidlig å spekulere på om det blir bombing nå, sier Vollebæk.

60 nordmenn

Det vil være rundt 60 nordmenn blant de 2000 internasjonale observatørene. Hvis ikke kampene stanser, vil deres oppgave bli umulig.

- Flere observatører er ikke svaret fra det internasjonale samfunnet hvis det blir mer vold, sier William Walker fra amerikansk UD. Han besøkte i går den siste krigsskueplassen i Kosovo.

Vollebæk sier han håper det vil være mulig å starte arbeidet 1. januar. Men utsiktene er ikke gode.

- Vi vil ikke sitte rolig å se på. Vi vil angripe med alt vi har, sa en regional UCK-kommandør til Walker i går. Det er ikke noe godt varsel.

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 679019137


Varnish cache server

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling