Kald flukt fra serbisk terror

Serbisk artilleri feiret jula med en storstilt aksjon i Podujevo, nord i Kosovo. Hundrevis av flyktninger rømmer igjen fra krigshandlingene. De har ikke bare varme kuler, men også en kald vinter, som sine fiender.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Julaften slo serbiske styrker til mot seks landsbyer. Kampene med den kosovoalbanske geriljaen UCK fortsatte i går. Til fots og i hestekjerrer er menneskene igjen på flukt i den krigsherjede provinsen. I et rom på 20 kvadratmeter i landsbyen Lapastica holder 60 flyktninger til.

- Det er skam at vi må tigge om mat og husrom, sier en mann til telegrambyrået AP. Sammen med familien er han nettopp kommet fram til Lapastica, og sønnen på sju kan ikke snakke fordi han skjelver av kulda etter at familien har gått i tett snødrev i mange timer.

Norsk ansvar UCKs politiske talsmann, Adem Demaci, sier at mer enn hundre stridsvogner ble brukt i aksjonene på julaften. To kolonner var rapportert på vei bort fra senteret for trefningene i går, men mange stridsvogner er fortsatt i kampområdet.

De nye kampene gjør overvåkingen av fredsavtalen mellom partene meget vanskelig. Fredag 1. januar overtar Norge formannskapet i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, OSSE. Utenriksminister Knut Vollebæk vil ha det formelle ansvaret for de 2000 internasjonale observatørene som etter planen snart er på plass.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer