Kald krig for Nato i nord

Se Forsvarets egne bilder fra storøvelsen Cold Response i Troms.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet.no): Omlag 7500 soldater fra 14 land kjemper om herredømme i Troms.

Prestisjeøvelsen Cold Response er tilbake etter avlysningen i fjor. Og allerede tre dager har spesialstyrker, infanteri, marine og flystyrker vært i hardt vær i det nord-norske vinterlandskapet.

På land er det området mellom Setermoen og Nordkjosbotn i Troms som rammes av øvelseskrigen. Forsvaret har satt inn store deler av Brigade Nord, omlag 2500 soldater. Også danske, finske, franske, nederlandske og spanske soldater er i full sving. Sveits, Tyrkia og Polen har stilt med stabspersonell.

Men på sjøen og i lufta er det også full rulle. Og i tillegg er omlag 700 spesialstyrker på plass. Øvelsen avsluttes 25, mars.

Og for spesielt interesserte kan oppdraget forklares på følgende måte, i følge øvelsens egne hjemmesider:

«På slutten av 1990-tallet blir det funnet olje utenfor Midland. Dette fører til en konflikt mellom Midland og Northland. Svært mange etniske northlandere bor i området hvor oljefunnet er gjort, og Northland hevder derfor å ha retten til funnet.

I 2008 eskalerer konflikten. Northland angriper Midland med store styrker og erobrer store land- og sjøområder, blant annet de oljerike områdene. Det internasjonale samfunn griper inn og oppretter FN-styrken UNMIMA (United Nations Mission in Midland).

FN lykkes i å mekle frem en våpenhvileavtale og Northland trekker seg tilbake til de internasjonalt anerkjente grensene. Når Northlands regulære styrker tilsynelatende trekker seg tilbake fylles maktvakuumet av en irregulær militær styrke — SNA/DFF.

20. februar 2009 anmoder FNs sikkerhetsråd Nato om å lede en multinasjonal fredsopprettende styrke til konfliktområdet. Den 16. mars skal 7000 soldater delta i fortsettelsen. Noen i den multinasjonale styrken, og andre som rollespillere.»

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer