Kald krig i Asia

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • USAs president George W. Bush befinner seg midt inne i sin farligste diplomatiske krise siden han inntok Det hvite hus for mindre enn tre måneder siden. Kollisjonen mellom et amerikansk spionfly og et kinesisk jagerfly i luftrommet over Sør-Kina-havet er nok et eksempel på at den kalde krigens arena er flyttet fra Europa til Asia. Kollisjonen og spionflyets påfølgende nødlanding på øya Hainan skjer like før amerikanerne - til Kinas sterke irritasjon - skal bestemme seg for et nytt, stort våpensalg til Taiwan. USAs forhold til Taiwan og den eksplosive kombinasjonen av handelsspørsmål og menneskerettigheter har i mange år forsuret forholdet mellom Kina og USA. USAs planer om et rakettskjold belaster forholdet ytterligere.
  • Det er nesten absurd at en høyteknologisk guttelek i internasjonalt luftrom skal kunne ødelegge dette allerede sårbare forholdet. Også for resten av Asia er det avgjørende at de to stormaktene i alle fall snakker sammen. Men det er nettopp en fastfrysing av forbindelsene som kan bli resultatet hvis ikke både Washington og Beijing besinner seg og legger alt inn på en rask løsning. Til nå har Bush og den kinesiske presidenten Jiang Zemin nøyd seg med utfall mot hverandre.
  • Vi håper at den hissige språkbruken er ment for landenes hjemlige opinion, og at amerikanerne og kineserne allerede er i gang med å finne en ansvarlig og rasjonell løsning på bakrommet. Noe av det verste Bush kan gjøre, er å plassere krigsskip i nærheten av Hainan, som om han planla en invasjon for å redde de 24 amerikanske soldatene som holdes tilbake i Kina.
  • Det er lite betryggende at misforståelser og provokasjoner får lov til å definere forholdet mellom Kina og USA. Mye tyder på at det var den kinesiske jagerflygeren som med katastrofalt resultat la seg for nær det amerikanske spionflyet. Under Jugoslavia-krigen for to år siden ble den kinesiske ambassaden i Beograd bombet av amerikanerne under omstendigheter som fremdeles er uklare. Når spionene eller teknologien svikter, er det avgjørende å ha den politiske dømmekraften i behold.