Kald krig i Forsvars-Norge

Maktkamp om Forsvarets sikkerhetstjeneste (FOST).

KONFLIKT: Ifølge en rekke kilder i forsvaret, er det maktkamp mellom forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsens departement og forsvarssjef Sverre Diesens ansatte i forsvaret. Også sikkerhetstjenestene krangler og klager på hverandre. FOTO: SCANPIX
KONFLIKT: Ifølge en rekke kilder i forsvaret, er det maktkamp mellom forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsens departement og forsvarssjef Sverre Diesens ansatte i forsvaret. Også sikkerhetstjenestene krangler og klager på hverandre. FOTO: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): I en kald krig mellom sivile, militære og etterretningstjenestene, kjempes det om innflytelse og kontroll. I midten står Forsvarets sikkerhetstjeneste (FOST).

—Jeg tror Forsvarsdepartementet kommer til å bruke saken til å utvide reviret sitt enda mer, sier John Berg, korrespondent for militærtidsskriftet Jane´s Defence Weekly.

Sterke krefter i Forsvaret, Forsvarsdepartementet og det sivile direktoratet Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har i lengre tid drevet en maktkamp.

Overvåkningssaken har fått konflikten til å blusse opp. Fortsatt driver Kripos sin etterforskning.

Overtar selv
18. mai i år besluttet Forsvarsdepartementet å frata forsvarssjefen tilsynet med FOST og heller overta dette selv. Det har fått flere i Forsvaret til å reagere.

—Jeg mener de tiltar seg oppgaver som burde ha tilligget etatssjefen, sier leder i Befalets fellesorganisasjon Eivind Røvde Solberg til Dagbladet.

—Frykter du at FOST-saken vil utnyttes til å utvide reviret ytterligere?

—Det kommer an på hvem i departementet du spør om. Etter mitt syn er ikke dette drevet av politisk ledelse i Forsvarsdepartementet, men av embetsverket, sier Solberg.

Avviser konflikt
Forsvarsminister Strøm-Erichsen avviser at det er noen konflikt.

—Det er på ingen måte meningen å vingeklippe eller redusere FOSTs arbeidsområder. Det Forsvarsdepartementet ønsker, er å ha en bedre kontroll og tilsyn med det som skjer, sier hun til Dagbladet.

Allerede for et år siden, ble det påpekt av NSM og Stortingets EOS-utvalg at Forsvarets sikkerhetstjeneste opererte i grenseland av hva de hadde tillatelse til. Det var også stor uklarhet om FOSTs egentlige instruks, selv om de har vokst seg store i åra etter 11. september.

De hemmelige tjenestene, deriblant NSM, har ved flere anledninger følt at FOST har tråkket i deres bed.

FOST har på sin side vært klart misfornøyd med NSMs rolle i saken. Et brev Dagbladet har fått tilgang fra 10. november i fjor, viser at de to organisasjonene diskuterte behovet for en forskriftsendring allerede i fjor vår og at de begge var enige om at rollene deres måtte klargjøres tydeligere.

«FSA (nå FOST red.anm.) er bekymret for både tidsbruk og forståelse av problemstillingen hos NSM. Det bes derfor om at FD nå går direkte inn i problemstillingen og vurderer forslaget», heter det i brevet fra FOST til Forsvarsdepartementet.

Brennbart
—Dette er en brennbar sak. Forsvarsdepartementet og NSM er veldig koblet, og FOST er «lillebroren» i systemet. Det er lenge siden de ba om klarere retningslinjer, i stedet har de nå blitt lagt under politietterforskning, sier en sentralt plassert kilde.

John Berg nevner nedleggelsen av Forsvarssjefens informasjonsavdeling og utflyttingen av de fire generalinspektørene fra forsvarsstaben som andre eksempler på hvordan departementet overtar mer og mer makt.

Direktør Kjetil Nilsen i NSM vil verken kommentere overdragelsen eller maktkampen.

—Vi har ikke noe å si om dette, sier NSM til Dagbladet.

ADVARTE:  Helga Hernes og EOS-utvalget advarte mot uklare rettningslinjer for FOST allerede i fjor. FOTO: SCANPIX
ADVARTE: Helga Hernes og EOS-utvalget advarte mot uklare rettningslinjer for FOST allerede i fjor. FOTO: SCANPIX Vis mer