Kald krig mellom Gro og Kåre

- Tanken var å være forsonlig, sa en matt Kåre Willoch til Dagbladet etter gårsdagens ønskereprise på åttitallets bitre Gro- Kåre-dueller. Den tanken delte ikke Gro. Hun sto beinhardt på den moralske dom hun feller over erkefienden i boka «Mitt liv».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gårsdagens hete og oppsiktsvekkende intense debatt ble beviset på at tida ikke leger alle sår. De to duellantene konkurrerte i stedet om hvem som var blitt mest krenket av den andre, og begge rippet opp i gamle, verkende sår.

Willoch fikk aldri noen beklagelse fra Gro for utsagnene han har funnet «urimelige» og «sårende», og som han nå karakteriserte som «injurierende i juridisk forstand».

- Nei, jeg finner ingen grunn til å beklage, fortalte en meget bestemt Gro på vei ut av tv-studio.

Bitre fiender

For publikum framsto de to som like bitre fiender i går som de gjorde på åttitallet, da gladiatorkampene mellom Gro og Kåre var på sitt blodigste. Den gang gjaldt det å vinne velgere for sin sak.

Nå gjelder det kampen om ettermælet og historien.

Det slo Gro uttrykkelig fast:

- Dette er en del av norsk politisk historie. Og det er først nå, etter at jeg har gått av som statsminister, jeg syntes det var riktig å gi mitt bidrag til historien.

Marsjerte ut

Alle forsøk fra programleder Anne Grosvold på å få de to til å begrave stridsøksa slo feil.

Heller ikke etter sending ble isfronten brutt. Gro marsjerte resolutt ut av studio uten engang å takke for kampen.

Willoch innrømmer overfor Dagbladet at dagens Gro var atskillig mer pågående enn da de begge var politikere. Det finner han helt naturlig etter Gros mange år som toppolitiker.
Scenen var velkjent, men rollene var i manges øyne snudd på hodet. Nå var det Gro som overtok føringen etter hvert som debatten skred fram, mens Willoch ble drevet på defensiven. Gro avbrøt i velkjent stil, men kom ikke ut av fatning. Willoch klarte på sin side ikke å terge henne. Men så brukte han heller ikke den ufine debatteknikken Gro har anklaget ham for i sin bok.

Den eneste innrømmelsen Gro kom med i går var fra de første årene:

- Jeg var redd deg. Du var spiss og dyktig. Jeg var uerfaren, fortalte hun Willoch på direkten.

Markedsføring

På bakrommet, sammen med all frammøtt presse, satt hennes forlegger Geir Mork og fulgte fornøyd med. Han kunne fortelle at boka, som er trykt i 110000 eksemplarer, nesten er utsolgt. Riktignok skal 50000 av bøkene sendes ut i bokklubb i desember. Mork vil ikke si hvor høyt totalopplaget kan bli, ei heller hvor mye han tror gårsdagens sending øker salget.

Men med den markedsføringen forfatteren selv bedrev i beste sendetid, er det ikke utenkelig at hun når opp i 200000 solgte eksemplarer. I så fall blir Gro sju millioner kroner rikere.

<B>ISFRONT:På tross av smilene foran kamera var alt ved det gamle mellom Gro og Kåre i går.