Kald kriger blir USAs nye forsvarsminister

USAs neste president, George W. Bush' utnevnelse av Donald Rumsfeld (68) som forsvarsminister sender sterke signaler til venn så vel som fiende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Signalene er ikke positive: USA akter å gjennomføre sine kontroversielle planer om et rakettforsvar. Politikere i Beijing, Moskva og Brussel advarer mot planene. De tror at et amerikansk rakettforsvar vil forrykke maktbalansen og føre til økt spenning internasjonalt.

Veteran

Rumsfeld er en gjenganger i amerikanske maktkorridorer. Han var rådgiver for president Richard Nixon og deretter forsvarsminister under president Gerald Ford.

Mer nylig ledet han kommisjonen som i 1998 identifiserte USAs fremtidige sikkerhetstrusler i rakettangrep fra såkalte røverstater - en betegnelse USA nå har sluttet å bruke, men som den gang benevnte stater som Nord-Korea, Iran og Irak.

Den rapporten, styrket av Nord-Koreas testing av langdistanseraketter samme sommer, ga energi til kampanjen for et rakettskjold til beskyttelse for amerikanske borgere.

President Clinton utsatte avgjørelsen om å bygge et rakettforsvar til sin etterfølger. Det er dyrt å bygge et slikt forsvar og det er heller ikke sikkert at det vil være effektivt.

Vil bygge

At Bush støtter planene om et rakettskjold har langt fra blitt holdt hemmelig. Han gjentok sin støtte til planene flere ganger i løpet av valgkampanjen. Men valget av Rumsfeld og hans begrunnelse for valget, viser at det ikke bare var snakk om valgtaktikk.

- For å forsvare våre styrker, allierte og vårt land mot trusselen om et rakettangrep eller oppskyting ved et uhell, må vi utvikle et rakettforsvarssystem, sa Bush. Han sa videre at Donald Rumsfeld var den ideelle mannen for å utføre den oppgaven på grunn av sin ekspertise og personlige egenskaper.

Rumsfeld ble den yngste forsvarsministeren i USAs historie da han tjenestegjorde for Ford fra 1975 til 1977, under den amerikanske tilbaketrekningen fra Vietnam.

(NTB-DPA))

HATT JOBBEN FØR: Rumsford var USAs forsvarsminister i 1975-77. Foto: SCANPIX