SNØ: Til uka kan det komme snø enkelte steder i Hedmark og Oppland. Det vi også bli temperaturer rundt null grader oppover til Nordland. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
SNØ: Til uka kan det komme snø enkelte steder i Hedmark og Oppland. Det vi også bli temperaturer rundt null grader oppover til Nordland. Foto: Fredrik Varfjell / ScanpixVis mer

Været:

Kald luft fra Sverige kan føre til null grader og snø enkelte steder denne uka

Fra Hedmark og Oppland og oppover i landet kan man vente temperaturer på frysepunktet onsdag og torsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Man kan spørre seg hvor sommeren ble av. Onsdag kan det komme snø enkelte steder i Hedmark og Oppland, og tilsvarende kalde temperaturer oppover til Nordland.

- Det kan kanskje komme litt snø nord i Hedmark og Oppland, spesielt ved fjellovergangen mot Trøndelag, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt Eldbjørg Moxnes til Dagbladet.

Hun legger til at det ennå er litt tidlig å si hvor mye snø det blir, men at det foreløpig ser ut til at det ville komme noe snø, og temperaturer rundt eller rett under null grader.

- Det bør man kanskje tenke over om man skal kjøre over fjellet onsdag, legger Moxnes til.

- Ikke helt uvanlig

Årsaken til det mulige snøværet utover i uka er kald luft som kommer sigende fra Sverige.

Hele landet fra Hedmark og Oppland og oppover vil trolig kunne merke den kalde svenske luften i løpet av uka. Men nord for Trøndelag vil de kalde temperaturene kombineres med sol, som gjør at det ikke er ventet snø der.

- Er det vanlig at det kommer snø på denne tida, det var jo akkurat sommer?

- Det kan begynne å skje på denne tida, når vi nærmer oss slutten av september. Så det er ikke helt uvanlig, svarer meteorologen, og legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er jo heller ikke så lenge til høstferien og da pleier det å begynne og nærme seg, og spørsmålet om man bør legge om til vinterdekk pleier å komme.

Årets høstferie

Det er to eller tre uker til høstferien for mange, alt etter hvor man bor i landet.

Uke 40, 2. til 6. oktober har følgende fylker høstferie: Akershus, Aust-Agder, Buskerud, Oslo, Oppland, Vest-Agder, Vestfold, Østfold, Finnmark, Nordland og Troms.

Uke 41, 9. til 13. oktober har disse fylkene høstferie: Hedmark, Hordaland, Møre og Romsdal, Trøndelag, Rogaland, Sogn og Fjordane og Telemark.

Stammer fra uvær i Sverige

Meteorologen forteller at den kalde lufta fra Sverige på en måte stemmer fra et lavtrykk som har ligget over Sverige de siste dagene.

Dagbladet har tidligere i helga omtalt hvordan lavtrykket over Sverige har skapt oversvømmelser og kaos enkelte steder Sørvest i landet.

- Lavtrykket over Sverige svekker seg litt og blir liggende over Finland. Det møter nordavind som kommer over midtre deler av Sverige, som fører til at kaldt luft treffer indre strøk i Norge, forklarer meteorologen.

Hun legger til at det kalde været som er i vente kan komme til å flytte på seg, men slik det ser ut nå, vil det bli snø enkelte steder.

- Snøen vil ikke legge seg, det blir ikke skiføre. Men litt hvitt over fjellovergangene i slutten av september er ikke helt uvanlig, sier Moxnes.

Noe kaldere også i sør

Ellers i landet blir det varierende vær utover uka.

- Det ser ut som at Sør-Norge får nedbør første del av uka og at det blir lite nedbør i Nord-Norge. Et lavtrykk over Sør-Norge vil føre til spredt regn og byger, men ikke mye, sier meteorologen.

Vestlandet kan vente seg litt mer vind utover uka, med kombinasjon mellom regnbyger og lengre perioder med opphold.

- Det vil bli noe kaldere enn det har vært også sørpå onsdag og torsdag, selv om de ikke får den kaldeste lufta, sier Moxnes.

Sør-Norge kan vente seg temperaturer mellom 10 og 15 grader.