Kald mottakelse

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Da president George W. Bush reiste til toppmøtet i Wien mellom USA og EU ble det servert Wienerschnitzel om bord på Air Force One. Et godt måltid kunne han nok trenge før han landet i Østerrike hvor de antiamerikanske holdningene er skarpere enn i mange andre europeiske land. Østerriksk presse har vært fulle av harselas og kritikk mot den amerikanske presidenten de siste dagene. Det store nyhetsmagasinet Profil serverte Bush på Førstesida under tittelen: George Bush` gale verden. Og i Sigmund Freuds hjemby serverte magasinet en lite flatterende psykologisk profil med tittelen: Bush på sofaen.

• Også østerrikske politikere både på høyre og venstre side har i avisintervjuer levert bitende kritikk av den amerikanske presidenten. Peter Pilz, talsmann for De grønne sier at «det er vanskelig å ønske velkommen en gjest som fører grunnlovsstridige kriger, og bruker forfalskede «hemmeligheter» for å rettferdiggjøre dem, og som godtar kidnappinger, tortur og ulovlig internering som midler i sikkerhetspolitikken.» Selv Jørg Haider, på ytterste høyre fløy, sier at Bush har gjort Midtøsten til en heksegryte. Språkbruken på toppmøtet er noe annerledes, men kildene til kritikken mot Bush er den samme.

• Bush har i mange sammenhenger provosert europeiske politikere bl.a. ved å trekke USA fra Kyotoavtalen om global oppvarming, opphevelsen av avtalen om interkontinentale raketter, doktrinen om retten til å gå til forkjøpskrig, invasjonen av Irak uten en FN-resolusjon i ryggen, og den skammelige interneringen av «fiendtlige krigere» på Guantanamo. Østerrikes kansler Wolfgang Schüssel vil ta situasjonen på Guantanamo opp med Bush, med bred tilslutning fra kollegene i andre EU-land. Schüssel som nå er EU-president sa så seint som tirsdag i Brussel at: «Vi kan ikke ha et område hvor ingen lov gjelder. Vi kan ikke tillate at folk blir bortført til hemmelige interneringssentre. Dette må bli sagt.»

• Og det er på høy tid at det blir sagt på et toppmøte som dette, selv om Bush ikke så fram til, eller vi se tilbake på dette som et hyggelig møte med EU-toppene.

LEDER