HINT: Kanskje underbygger åtteåringen Jo Are Brekke Nilsen fra Grimsbu i Østerdalen den svenske meteorologens påstand her? For det sentrale er at kald luft ikke kan holde på like mye vann som varm - som i dette eksperimentet der åtteårngen kaster kokvarmt vann i lufta i den verste kuldeperioden i begynnelsen av måneden. Men vannet fryser til is og faller på bakken. Hvis teorien stemmer ville mer av vannet blitt tatt opp av lufta hvis det hadde vært varmt. Foto: Hans Arne Vedlog
HINT: Kanskje underbygger åtteåringen Jo Are Brekke Nilsen fra Grimsbu i Østerdalen den svenske meteorologens påstand her? For det sentrale er at kald luft ikke kan holde på like mye vann som varm - som i dette eksperimentet der åtteårngen kaster kokvarmt vann i lufta i den verste kuldeperioden i begynnelsen av måneden. Men vannet fryser til is og faller på bakken. Hvis teorien stemmer ville mer av vannet blitt tatt opp av lufta hvis det hadde vært varmt. Foto: Hans Arne VedlogVis mer

Kald på grunn av sjølufta? - Nei, det er en myte. Eller?

Meteorologene blir ikke enige om fuktighet har noe å si for hvordan vi opplever kulda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Du merket det sikkert når kulda var som verst tidligere i januar.

Jo nærmere sjøen, desto mer bitende var de tosifrede kalde gradene.

Eller var de egentlig det?

- Nei, det er en myte, sier den svenske meteorologkjendisen Per Holmgren til Aftonbladet.se.

- Mengden fuktighet som finnes i lufta ved så lave temperaturer påvirker ikke luftas evne til å lede varme. At fuktigheten fra sjøen gjør at temperaturen føles kaldere er en myte med så dype røtter at til og med en del meteorologer har gått på den, forklarer Holmgren.

Motbør fra norske kollegerVi tar en telefon til Meteorologisk institutt.

- Jo, jeg har selv bodd i Tromsø og der er det sjø på alle kanter. Og sjøen er grunnen til at temperaturen faktisk føles kaldere, sier vakthavende meteorolog Kristian Gislefoss.

- Men din svenske kollega hevder dette er en myte som selv meteorologer går på?

- Altså, den målte temperaturen er akkurat så kald eller varm som den er målt. Men det finnes jo noe som heter «følt temperatur», og der spiller luftfuktighet og vind inn.

- Så du mener at dette ikke er en myte?

- Nei, ikke så vidt jeg kan se ut fra vårt meteorologileksikon. Fuktighet spiller inn for den følte temperaturen, og fuktighet kommer med havet. Men det skal bemerkes at kald luft holder atskillig dårligere på fuktighet enn varm luft.

PsykologiskSvenskemeteorolog Holmberg er likevel uenig, og mener psykologi er en viktigere årsak.

- Man kan venne seg mentalt til kulde om man er mye ute i den. Og de som er vant til kulde kler seg varmere, fordi de av erfaring vet at kulda er ubehagelig, sier Holmgren.

- Joda, jeg skal ikke nekte for at varierer hvor kaldt det føles, sier Gislefoss og ler.

- Jeg ville sikkert følt at det var kaldere på Finnmarksvidda enn en som bor der. Så det geografiske har nok absolutt noe å si.

Og slik blir væretEtter den kraftige kulda er vi inne i en periode med mer moderate temperaturer. Og enda varmere skal det bli uka som kommer.

- Ja, et lavtrykk skal passere oss, så det blir litt varmere. Men så vil temperaturene synke igjen fra torsdag, men det ser ikke ut til at det blir noen beinhard kulde. Muligens i Innlandet, dog.

- Men der har de i alle fulle fall ikke sjølufta?

- He he. Nei, de har jo ikke det.