Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Apple protesterer mot Trumps handelskrig med Kina:

Kald skulder fra Trump kan gjøre Apple-produkter dyrere

Apple kan bli hardt rammet av Trumps handelskrig med Kina. Presidenten sier at Apple bør flytte produksjonen til USA.

I HANDELSKONFLIKT: Trump kjører en hard linje i handelskrigen med Kina. Som følge av handelskrigen er han også i konflikt med amerikanske teknologiselskaper som Apple. Foto: NTB Scanpix
I HANDELSKONFLIKT: Trump kjører en hard linje i handelskrigen med Kina. Som følge av handelskrigen er han også i konflikt med amerikanske teknologiselskaper som Apple. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lørdag tvitret Donald Trump at Apple burde produsere sine produkter i USA hvis selskapet vil unngå straffetoll på import fra Kina, skriver The Guardian.

Presidentens twitter-beskjed kom etter at Apple i et offisielt brev på fredag skrev at den varslede straffetollen de nærmeste dagene vil påvirke prisen til et bredt utvalg av Apple-produkter.

Ifølge The Guardian vil både smartklokka Apple Watch og de velkjente hodetelefonene av typen AirPods være blant produktene som kan bli rammet av avgifter, hvis straffetollen innføres som forventet de nærmeste dagene. Det samme skal gjelde et utvalg modeller av de populære Beats-hodetelefonene og den nye smarthøyttaleren HomePod.

Apples bestselger iPhone blir imidlertid ikke påvirket av straffetoll i første omgang.

200 milliarder dollar

USAs president Donald Trump har varslet at han vil innføre straffetoll på import fra Kina innen kort tid. Importen fra Kina til USA er per i dag verd 200 milliarder dollar.

Teknologisektoren og Apple er sterkt utsatt i handelskrigen mellom USA og Kina, da mange av Apples produkter for det amerikanske markedet produseres i Kina.

Dyrere i USA

Flere av Apples produkter, som iPhone, selges også i Kina. «Byrden av den foreslåtte straffetollen vil ramme USA hardere enn Kina», skriver Apple i det offentlige brevet.

KRITISERER: Stefan Löfven benyttet anledningen i sin felles pressekonferanse med Donald Trump til å gå til angrep på Trumps straffetoll. Video: Det hvite hus Vis mer

Trumps administrasjon bekreftet 15. juni innføringen av 25 prosent toll på kinesiske varer til en verdi av 50 milliarder årlig.

10. juli varslet Trump at USA fra september planlegger å innføre 10 prosent toll på alle kinesiske varer til en verdi av 200 milliarder dollar årlig, og deretter ytterligere opptrapping til å omfatte varer verdt 300 milliarder dollar.

Fredag holdt Trump en tale på Air Force One der han uttalte at administrasjonen nå har planlagt å øke straffetollen ytterligere til 267 milliarder dollar.

TRIKS: Apple-produktene våre er i stadig endring, med stadig nye funksjoner. Visste du dette? Video: Frida Andersen Vis mer

Vil ha produksjonen til USA

Trump har også tvitret at:

«Prisene på Apples varer vil muligens øke på grunn av de massive tariffene vi pålegger Kina, men det finnes også en enkel løsning som fører til null skatt. Lag dine produkter i USA i stedet for Kina».

Det hvite hus anklager Kina for å stjele amerikansk intellektuell eiendom og for å tvinge amerikanske selskaper til å dele sin teknologi med kinesiske selskaper. Ifølge administrasjonen vil straffetollen presse Kina til å slutte med dette.

Ifølge Apple er det vanskelig å se hvordan straffetollen vil føre til at regjeringen oppnår nettopp dette målet.

Hele Norges coronakart